Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива
Рустрето у пола девет је емисија која се емитује четвртком на Јутарњем програму Радија Беседа. Уз шољицу разговора најкраће и најукусније кафе, разговарамо о актуелним и празничним темама, кратко и садржајно као ристрето.

Свети Сава изнад Истока и Запада

Мисија, допринос и живот Светог Саве сагледава се из различитих углова у прошлости и садашњости а његова улога и значај превасходно за свој народ је немерљива и недовољно позната. Ипак, најзначајније што нам је први српски архиепископ посведочио је тајна и уникатност сусрета човека са Богом. У том сусрету, живот по Јеванђељу постаје једино мерило живота, у том сусрету Господ чини да Други дође до изражаја и да човек своје биће устројава за Вечност. Истом јеванђељском логиком живели су и Свети Оци Сабора у Никеји, који су свој темељ вере узидали на љубави која рађа непропадљиву односност, којој ни смрт не може ништа. Како треба разумети да је Свети Сава био изнад Истока и Запада, какве су историјске околности биле у којима је Свети Сава издејствовао аутокефалност наше Цркве, послушајте у новом издању емисије ”Ритрето у пола девет.”
13.6.2019.

str.9389
Ристрето у пола девет Детаљније


На путу ка дому Оца и Бога нашег: О Страшном суду и праштању

Како Бога који је Љубав помирити са јеванђељском причом о Страшном суду? Шта за нас представља Велики пост? Зашто нас Господ позива на праштање - неке су од тема које доноси ново издање емисије ”Ристрето у пола девет.”
7.3.2019.

str.8859
Ристрето у пола девет Детаљније


Подсетник о важности истинског благодарења и Божије позивнице човеку

Недеље које су пред нама уводе нас у период предпразништва Рођења Господа Исуса Христа. У данашњем издању емисије „Ристрето у пола девет“ разговарали смо са презвитером Миодрагом Андрићем о јеванђелском одељку који ће бити прочитан у недељу Светих праотаца. Подсетили смо се и зачала прочитаног претходне недеље и кроз призму разговора Господа Исуса Христа и богатог кнеза сагледали проблематику човекове везаности за богатство, било да је оно материјално или интелектуално. Узевши у обзир новозаветно сведочанство о исцељењу десет губавих људи од стране Господа Исуса Христа, дотакли смо се и теме човекове благодарности и неблагодарности према Богу.
28.12.2018.

str.8627
Ристрето у пола девет Детаљније


Недеља мироносица и Недеља раслабљеног

Од Голготе и славног Васкрсења Господњег, прве примере спасоносне љубави према Христу показале су Свете Мироносице. Једино оваквом љубављу човек стиче богоусиновљење, а тиме и удео у божанској радости. У данашњем издању емисије ”Ристрето у пола девет” говорили смо о женама мироносицама, које помињемо у трећој недељо по Пасхи, али и о раслабљеном који одлсикава бурну историју сваког од нас поједничано, а кога спомињемо у недељи четвртој по Пасхи.
3.5.2018.

str.7632
Ристрето у пола девет Детаљније


О састанку поводом Конференције европских хришћанских цркава

У новом Ристрету у 8:30 отац Миодраг Андрић говори о састанку поводом Конференције европских хришћанских цркава која ће бити одржана у маја 2018. године у Новом Саду, затим о комерцијализацији Божића, о величини подвига многопоштоване светитељке Екатарине, као и о лепоти и унивезалном значају празника Ваведења Пресвете Богородице.
7.12.2017.

str.6923
Ристрето у пола девет Детаљније


О највећем догађају у историји света - Васкрсењу Христовом

О највећем догађају у историји света - Васкрсењу Христовом - у емисији Ристрето у пола девет, говорио је протонамесник Миодраг Андрић, старешина Светониколајевске цркве у Новом Саду. Било је речи и о недавним бомбашким нападима на православне хришћане у Египту.
20.4.2017.

str.1387
Ристрето у пола девет Детаљније


О БОГОЈАВЉЕЊУ И РАЦИЈИ

Да ли се страдање људи у Новосадској рацији 1942. године случајно дешавало у данима  празника Крстовдана и Богојављења и славе Светог Јована ? Да ли је ледена вода Дунава освећена да би страдалници достојно почивали? Да ли злодела, мржњу и свирепост можемо и смемо било када правдати ратним временима , другом националном припадношћу, верским разликама? Размишљање  и разговор на ове теме послушајте у данашњој емисији Ристрето у пола девет.
26.1.2017.

str.1352
Ристрето у пола девет Детаљније


ЖИВОТ ПРАВОСЛАВНИХ ФИНАЦА

РИСТРЕТО У ПОЛА ДЕВЕТ – ЖИВОТ ПРАВОСЛАВНИХ ФИНАЦА
6.10.2016.

str.1293
Ристрето у пола девет Детаљније


ОД ПЕДЕСЕТНИЦЕ ДО САБОРА

„Будући да смо чланови једне Цркве, ми не можемо да постојимо једни без других. Стога је неопходно истинско сведочење љубави кроз дијалог“ истакао је свештеник Миодраг Андрић у емисији Ристрето у пола девет. У наставку разговора било је речи о потреби дијалога и постојања саборности која се изражава кроз заједништво у љубави, сагласно усклику псалмопојца: Објавићу Име твоје браћи својој, усред сабора песмом ћу те величати!
23.6.2016.

str.1237
Ристрето у пола девет Детаљније


Васкрсење Христово и васкрсење наше

Како Васкрсење Христово доживљава човек у 21. веку, како разумева и живи стварност Васкрсења, када и како искуствено можемо да живимо Васкрсење као епи центар нашег живота, да ли и данас многи људи, попут увереног апостола Томе, желе да виде и дотакну Господа да би прихватили реалност празног гроба, неке су од тема о којима смо разговарали у васкршњем издању емисије ”Ристрето у пола девет.” Христос Васкрсе! Ваистину Васкрсе!
9.5.2019.

str.9228
Ристрето у пола девет Детаљније


Повратак Оцу

Јеванђеље о блудном сину је једна од најинспиративнијих парабола Светог Писма, вишезначна и вешеслојна. То је заправо прича о стварању света, свему ономе што је било и што ће бити. Повратак млађег сина дому Оца свога је заправо наше путовање кроз Велики пост.
28.2.2019.

str.8837
Ристрето у пола девет Детаљније


Лепота поста и вечног Јеванђеља у сијању нових светитеља

У новом издању емисије ”Ристрето у пола девет” говорили смо о лепоти и смислу поста, не као о привременом већ као о непролазном стилу живота благодарности, ослањајући се на креативну природу и димензије поста које нам дарује предање Цркве а које води човека ка пуноћи живота и близини Бога Живога, о томе како Господ установљује нову твар и открива себе као Творца на примеру Јеванђељске приче о згрченој жени, дотакли смо се Старца Порфирија Кавсокаливита и значаја који за нас и за Цркву у свету има овај неуморни и чудесни сведок Јеванђеља а то је била и лепа прилика да чујемо и нешто o ново проглашеним светитељима у Финској.
6.12.2018.

str.8509
Ристрето у пола девет Детаљније


Лазарева субота и Цвети

Пре него што уђемо у жалост и таму Страсне седмице, Црква нас кроз недеље Часног поста подсећа на истински смисао Христове вољне жртве, као и на оне који су Његов пример имали непрестано пред собом на путу преумљења. На који начин савремени човек треба да саобрази свој свакодневни живот са овим припремним данима за Страсну седмицу, како се уподобити Христу, како разумети празнике који су међу нама? О свему овоме за Ристрето у пола девет говорили су отац Миодраг Андрић и катихета Милован Крстић.
29.3.2018.

str.7507
Ристрето у пола девет Детаљније


СЕПТЕМБАРСКЕ ПРИЧЕ

Неколиоко догађаја који су обележили месец септембар били су повод за разговор са оцем Миодрагом Андрићем у емисији Ристрето у пола девет. Стив Џобс, творац Епла, ставови Цркве по питању погледа на живот, само су неке од тих тема.
28.9.2017.

str.1476
Ристрето у пола девет Детаљније


НЕДЕЉА БЛУДНОГ СИНА

Позната парабола из Светог Јеванђеља о блудном сину требало би да нас подсети да у животу и ми можемо бити у улози  покајног или незадовољног сина. Али никад не треба заборавити да наш Отац за нас увек има љубави и отворена врата.  Послушајте емисију Ристрето у пола девет у којој је отац Миодраг Андрић оживео је још једну јеванђелску причу.
16.2.2017.

str.1349
Ристрето у пола девет Детаљније


ЗАШТО СУ ОБИЧАЈИ ДОБАР АЛИ НЕДОВОЉАН ИЗРАЗ НАШЕ ВЕРЕ

Код Срба се Божић и празници везани за њега најсвечаније прослављају и обилују нашим лепим обичајима, који време од неколико седмица око Божића чине најлепшим и најсвечанијим периодом у целој календарској години и народ му се радује, а деца поготово. О значају обичаја као и о томе зашто су они добар али недовољан израз вере, уколико нису преображени литургијским искуством, говорио је протонамесник Миодраг Андрић у новом издању емисије Ристрето у пола 9.
5.1.2017.

str.1340
Ристрето у пола девет Детаљније


СНАГА КАРАКТЕРА ЛИЧНОСТИ У ИСТОРИЈИ

Шта је кроз  историју  добар а шта лош пример живота и карактера личности? Коме Господ отвара срце и коме даје могућност да разуме и живи у истини утичући и на историју човечанства? О томе која је њихова поука и порука нама у емисији Ристрето у пола девет говорио је отац Миодраг Андрић.
29.9.2016.

str.1287
Ристрето у пола девет Детаљније


РАЗГОВОР ХРИСТА СА САМАРЈАНКОМ

Сведочанство о Христовом сусрету са Самарјанком код Јаковљевог бунара јесте једно од најпоетичнијих места у Јеванђељу,  али и свака реченица изговорена током тог разговора открива нову поруку и истину. Протонамесник Миодраг Андрић тумачио  је дубоки смисао овог догађаја.
2.6.2016.

str.1228
Ристрето у пола девет Детаљније


На стазама подвижништва

Ближимо се крају Великог поста, чему нас учи подвиг преподобне Марије Египћанке, каква се победа догађа у сусрету Христа и смрти - најпре у лицу његовог пријатеља Лазара а затим и Христовој сопственој смрти, неке су од тема којих смо се дотакли у новом издању емисије ”Ристрето у пола девет.”
20.4.2019.

str.9150
Ристрето у пола девет Детаљније


Припремне недеље Великог поста

У данашњем издању емисије Ристрето у пола девет, пажњу смо посветили сусрету Господа Исуса Христа и старешине цариникâ Закхеја. Говорили смо и о празнику Сретења Господњег као сусрету Старог и Новог Завета, као и о поуци приче о царинику и фарисеју.
21.2.2019.

str.8807
Ристрето у пола девет Детаљније


Ко је наш ближњи?

У новом издању емисије “Ристрето у пола девет” са домаћином емисије оцем Миодрагом Андрићем и катихетом Милованом Крстићем разговарали смо о многим порукама јеванђељске приче о добром Самарјанину и питању: Ко је наш ближњи? Да ли се и у којој мери трудимо за ближње, колико смо спремни да разапнемо свој его и често себични стил живота зарад заједнице и служења ближњима, колико је хришћанском етосу далек, а све чешће присутан у модерном друштву, прорачунат однос са људима – колико ћу добити, а колико изгубити, о љубави као једином делотворном леку против самодовољности, а дотакли смо се и теме дубоке кризе нарушеног јединства између Цариградске и Московске патријаршије.
23.11.2018.

str.8456
Ристрето у пола девет Детаљније


Да ли смо данас спремни на христолико одрицање?

Пост би требало да буде најприродније стање испуњавања Христових заповести и спонтани израз хришћанске вере и љубави. Да ли је то код савремених хришћана тако? Да ли смо данас спремни на христолико одрицање усмерено ка Човеку, знајући да је добробит другог човека, као узрока нашег ипостасног постојања сврха и циљ нашег одрицања? Какве импликације на наш живот има Јеванђељски одељак о исцељењу узетога, који се чита у другу недељу Великог поста. О свему овоме било је речи у новом издању емисије Ристрето у пола девет, у којој смо, између осталог најавили и нову сезону емисије Сазвучја протонамесника Миодрага Андрића.
8.3.2018.

str.7415
Ристрето у пола девет Детаљније


НЕ БУДИМО СЕБИЧНИ

Да ли искрено живимо Јеванђеље ако немамо времена да поразговарамо са људима који нас свакодневно окружују, било да су познаници или комшије? Да ли нам је заиста лакше и да ли ћемо бити срећнији и мудрији ако критикујемо прилике и свет око себе? Да ли је Жива вода жива само док читамо Свето Јеванђеље или  када смо у цркви  или је жива ако је у сваком тренутку искрено живимо? На ова и друга питања послушајте одговоре и размишљања оца Миодрага Андрића у емисији „Ристрето у пола девет“.
18.5.2017.

str.1407
Ристрето у пола девет Детаљније


ЦАРИНИЦИ, МИТАРИ И ФАРИСЕЈИ

У последње две седмице Црква нас учи, подсећа и припрема за Велики пост, управо о јеванђелским причама и параболама из Светог Јеванђеља,  о царинику Закхеју, Митару и Фарисеју. О истини у срцу, о заблуди оних који сматрају да су беспрекорни, са једног новог и живописног аспекта  говорио је отац Миша Андеић, домаћин емисије Ристрето у пола девет.
9.2.2017.

str.1359
Ристрето у пола девет Детаљније


О ПОСТУ  И СРПСКОЈ СЛАВИ

Да ли увек имамо на уму колико пост утиче на нас и то не само у духовном смислу, колико смо одговорни према другима  на пример у саобраћају и животу уопште? Где је корен и од када Срби славе славу? О поштовању Цркве и светитеља заступника пред Господом кога славимо крсном славом у посту и другим темама у емисији Ристрето у пола 9 говорио је отац Миша Андрић.
8.12.2016.

str.1328
Ристрето у пола девет Детаљније


О васпитању деце

О васпитавању деце говори се много, децу васпитава и породица и школа и друштво и Црква. Како наћи времена, љубави и смирење који су основа, темељ подизања личности дтета? Шта значи бити родитељ хришћанин ? Одговоре на ова питања понудио је отац Миодраг Андрић.
15.9.2016.

str.1273
Ристрето у пола девет Детаљније


Прича о сејачу и семену

Ради поуке људима, Господ Исус Христос често се служио причама из природе и често је узимао обичне ствари и догађаје да би показао какав се дубоки садржај скрива у њима. Шта има обичније од соли, квасца, дрвета горушичиног, сунца, врабаца, траве и кринова пољских, пшенице и кукоља, камена и песка, семена... Кроз призму Приче о сејачу и семену сагледавамо актуелна дешавања у земљи и свету са домаћином емисије протонамесником Миодрагом Андрићем.
0.0.0.

str.6872
Ристрето у пола девет Детаљније


Тајна сусрета Бога и човека: ”Дођи и види.”

У новом издању емисије ”Ристрето у пола девет” говорили смо о првим недељама Великог и Часног поста. У Недељу Православља чита се Јеванђеље по Јовану и позиву и избору првих апостола, а у другој Недељи која је посвећена Светом Григорију Палами чули смо Јеванђеље по Марку о излечењу узетога у Капернауму. Ова прича нас подсећа да борба против сопствене паралисаности кроз егоизам и себељубље је највећа борба из које треба да изађемо а једини начин да из ње изађемо је Црква и заједница са другим.
29.3.2019.

str.8972
Ристрето у пола девет Детаљније


Будно и сабрано срце открива тајну Рођења Спаситеља у свим временима

Да ли различити календари суштински мењају наш однос према празновању, да ли се комерцијални и потрошачки стил модерног човека огледа у разумевању смисла празника, колико је наука изазов за психу урбаног човека и да ли потискује веру? Важно је подсећати се да Господ управља историјом, а не човек, да благодат Божија посећује човека ако умањује свој его.
17.1.2019.

str.8698
Ристрето у пола девет Детаљније


Зашто је Христос велике тајне наше вере облачио у једноставне приче?

У данашњем издању емисије ”Ристрето” разговарали смо са о. Мишом Андрићем о важности причања прича за наше спасење, чули смо појашњење зашто је Христос велике тајне наше вере облачио у једноставне приче, подсетили смо слушаоце да је веома важно како слушамо реч Божију, која када се спусти у срце човеково и тамо се негује, чува и сазрева постаје право чудо које човеку отвара духовне хоризонте и видике и која, по слободи сваког човека води ка обожењу и светости која нам свима могућа. Наш саговорник у студију био је и катихета Бранислав Илић.
26.10.2018.

str.8347
Ристрето у пола девет Детаљније


Дани припреме за Васкршњи пост

Налазимо се у припремним данима пред Часни пост. Сваке недеље, на Литургији, у Јеванђељу слушамо поуке које нас упућују колики значај Црква даје овом посту пред Васкрс и колико је нама потребно да бисмо се духовно оспособили да уђемо у тај подвиг. Како се припремамо за почетак Великог поста и шта нам поручују припремне седмице - за емисију Ристрето у пола девет, говорио је протонамесник Миодраг Андрић, настојатељ Светониколајевског храма у Новом Саду.
8.2.2018.

str.7245
Ристрето у пола девет Детаљније


Значај и плодови сумње Светог Апостола Томе

омина недеља је прва недеља после Васкрса. Назива се још и Недеља Антипасхе. Она после Васкрса први пут понавља и као да обнавља велики празник Васкрсења. Посвећена је Светом Апостолу Томи, и његовом неверству у Христово Васкрсење. О овом догађају, његовом значају и плодовима Томине сумње, уз осврт на актуелности у хришћанском свету, а пре свега на страдање хришћана на Блиском истоку говорио је протонамесник Миодрага Андрић, старешина Светониколајевског храма у Новом Саду.
27.4.2017.

str.1394
Ристрето у пола девет Детаљније


СВЕТОСАВЉЕ – ДРУШТВЕНА И ПОЛИТИЧКА ОДГОВОРНОСТ

сим темеља Хришћанства, писмености и образовања уопште,  Светог Саву маорамо сагледати  и у светлу друштвене и политичке одговорности. Хришћански однос према власти и моћи чини корен и плод светородне лозе Немањића. Храброст, мудрост и умеће дипломатије а пре свега монашка смиреност Светог Саве чини светло у које наш народ има шта гледа и да се угледа. О суштини говора и беседништва и другим темама чућете и у овој епизоди Ристрета у пола девет.
2.2.2017.

str.1355
Ристрето у пола девет Детаљније


СЕЋАЊЕ

Опште је прихваћено мишљење да се појам сећање односи на прошлост, на нешто што се већ догодило. Али управо сећање на свете људе, на упокојене, чине данашњост и будућност живим и племенитим. О сећању на мученике монахе пострадале на Острву цвећа (данашњи назив), о поштовању и слави Светог Димитрија који и данас чини град Солун живим, и другим размишљњима говорио је у данашњој емисији Отац Миша Андрић.
11.11.2016.

str.1313
Ристрето у пола девет Детаљније


О школству, односу ученика према предавачима и градиву као и разумевању промена у образовању

Многи смо који подучавамо, али малобројни који творимо што подучавамо. Међутим, нико не треба да кривотвори реч Божију због лењости своје, него да сваки исповеда немоћ своју и да не крије истину Божију. Тако нећемо бити оптужени, заједно са преступом заповести, и за погрешно тумачење речи Божије" Свети Максим Исповедник (PG. 90, 1069). Протонамесник Миодраг Андрић у емисији Ристрето у пола девет, говорио је о школству, односу ученика према предавачима и градиву као и разумевању промена у образовању.
1.9.2016.

str.1271
Ристрето у пола девет Детаљније


Празници испуњени стрепњом!

Празнични период године представља време радости, честитања и даривања. Међутим, неки људи имају сасвим другачији доживљај у ове дане: испуњени су тугом, усамљеношћу, стрепњом и негативним мислима. Истраживања показују да 25 одсто људи осећа нерасположење и празнину за време празника и одмора, али и после њих. Шта је оно што узрокује ову појаву и како је превазићи за емисију Ристрето у пола девет, говорили су протонамесник Миодраг Андрић и катихета Милован Крстић.
0.0.0.

str.7119
Ристрето у пола девет ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs