Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива
Празници Православне Цркве који су уткани у догађаје литургијске године, представљају путоказ ка Царству Небеском. Зато идући у сусрет празнику лагано корачамо ка Царству Незалазног Дана. Поштујући празнике чинимо могућим освећење времена, сада и овде, у историји, припремајући се за вечност Царства Божјег. У емисијama говоримо о историјском и богословском смислу празника, као и о њиховом значају за наш свакодневни живот.

Свети Василије острошки чудотворац

У светлим данима Пасхалног периода, када прослављамо Васкрсење Христово, Празник над празницима и Славље над слављима, дочекујемо и празник светитеља који је за време свог овоземаљаског живота непрестано хвалио Господа, прослављајући Га речима и делима, а потом и по смрти наставио да чудотвори и помаже људима, показујући тиме да је наш Бог - Бог живих, Бог Васкрситељ, Обновитељ и Животодавац. То је празник дивног чудотворца Светог Василија Острошког, који је већ за живота био називан „пастир добри и учитељ топли“ вере истините. Глас о чудесним исцељењима која Господ дарује вернима молитвама Светог Василија, давно је прешао границе његове отаџбине и проширио се по свој Васељени...
26.3.2019.

str.5223
У сусрет празнику Детаљније


Преподобни Киријак отшелник - Михољдан

Јер иако је био толико стар, он беше трудољубив и веома покретан. Никада он није био беспослен, него или се молио или што радио. Беше то човек врло приступачан, прозорљив, поучан и правоверан, растом висок, и снажан и здрав телом; и беше пун Духа Светога и благодати Божије…
12.10.2015.

str.5238
У сусрет празнику Детаљније


Свети Великомученик Георгије - Ђурђевдан

Као ослободилац заробљених, заштитник сиромашних и лекар болесних, заштитниче царева, победниче, великомучениче Георгије, моли Христа Бога да спасе душе наше.
6.5.2015.

str.5234
У сусрет празнику Детаљније


Аранђеловдан

Војсковође небеских војски, непрестано вас молимо, ми недостојни, да нас вашим молитвама заштитите као заклоном крила ваше непропадљиве славе, чувајући нас који падамо на колена и усрдно кличемо: Избавите нас од невоља као војсковође вишњих сила!
20.11.2014.

str.5230
У сусрет празнику Детаљније


Усековање главе Светог Јована Крститеља

Међу празницима посвећеним Светом Јовану Пророку, Претечи и Крститељу Господњем, посебно место заузима празник усековања часне главе највећег међу рођенима од жене, празник који преподобни Јустин ћелијски назива „малим великим петкомˮ .
16.9.2014.

str.5226
У сусрет празнику Детаљније


Лазарева Субота и Цвети

Сваке године, на завршетку Свете четрдесетнице Васкршњег Поста, а уочи Велике или Страсне недеље, дочекујемо и празник Васкрсења Лазаревог (Лазареву суботу), а одмах потом и велики празник свечаног уласка Господа Исуса Христа у Јерусалим или Цвети. У тропару ових празника певамо да је овим догађајима Христос предсказао и своје славно Васкрсење, те да и ми, попут јерусалимске деце, носимо у рукама знамења победе и кличемо: „Осана! Благословен који долази у име Господње“. И заиста, учествујући на богослужењима у ове дане, иако смо на прагу недеље Христових страдања, као да већ осећамо силу Васкрсења и космичку радост победе живота над смрћу...
12.4.2014.

str.5221
У сусрет празнику Детаљније


Богојављење

...Знамо Коме смо захвални за окрепљење и снагу - Бог се зато и јављао кроз историју људског рода, зато се и оваплотио, да нам покаже пут и пружи наду и веру у спасење...
19.1.2014.

str.5216
У сусрет празнику Детаљније


Рождество Христово – Божић (други део)

Христос се рађа – славите! Христос с небеса – у сусрет му изађите! Христос на земљи - узнесите се! Певај Господу сва земљо!
6.1.2014.

str.5212
У сусрет празнику Детаљније


Сабор светог Архангела Михаила - Аранђеловдан

Војсковође небеских војски, непрестано вас молимо, ми недостојни, да нас вашим молитвама заштитите као заклоном крила ваше непропадљиве славе, чувајући нас који падамо на колена и усрдно кличемо: Избавите нас од невоља као војсковође вишњих сила!
22.11.2013.

str.5208
У сусрет празнику Детаљније


Свети апостол и јеванђелист Лука и Свети Петар чудотворац Цетињски

Приђите данас, о православни, да се свечано зарадујемо, и да видимо свечасне и свеславне врлине, трудове и подвиге, свећњака пресветлог из црногорскога краја, међу архијерејима великог Петра, многохваљеног пастира и учитеља: Јер га дивним учини Господ међу Светима Својим, истински нетрулежног после четири године из земље га пројави: Његовим молитвама, Христе Боже, спаси душе наше.
25.3.2019.

str.5206
У сусрет празнику Детаљније


Рођење Пресвете Богородице

Рођење Пресвете Богородице јесте почетак рођења једине истинске и бесмртне Радости у овоме свету, како и појемо у празничном тропару: „Рођење Твоје, Богородице Дјево, радост најави целој васељени…ˮ
22.9.2015.

str.5237
У сусрет празнику Детаљније


Свети Сава први архиепископ и просветитељ српски - Савиндан

Исповедање вере православне у српском народу заживело је под посебним именом светосавља, а љубав према Христу Господу одржала се и опстала у свом изворном и чистом облику управо захваљујући труду и подвигу Светога Саве. Зато га Света Црква с правом назива  равноапостолним светитељем, а цео народ српски сматра га својим духовним оцем и пастиром. Покушаћемо да кроз ову емисију још једном осветлимо светитељску и просветитељску димензију Савине личности и немерљиву ширину његових подвига.
26.1.2015.

str.5233
У сусрет празнику Детаљније


Свети великомученик Димитрије - Митровдан

У невољама нађе Васељена великог заштитника, Тебе великомучениче који побеђујеш многобошце. Као што си уништио Лијеву гордост и за борбу оснажио Нестора, тако се моли, свети Димитрије, Христу Богу, да нам дарује велику милост.
7.11.2014.

str.5229
У сусрет празнику Детаљније


Света Педесетница

И ове године Господ нас је удостојио да пређемо светли пут пасхалног периода и дођемо на домак празника чија нас светлост и радост озарује на крају тога пута. То је празник Силаска Светог Духа на апостоле - Света Педесетница.  Овај дан доноси нам нову радост и као да још једном наглашава димензију светлости која доминира животом Цркве током пасхалних недеља, те позива и све нас да постанемо учесници и причасници те радости...
8.6.2014.

str.5224
У сусрет празнику Детаљније


Сретење Господње

Радуј се, благодатна Богородице Дјево, јер из тебе засија Сунце Правде ( Истине ), Христос Бог наш, Који просвећује оне што су у тмини. Весели се и ти, старче праведни, који си у наручје примио Ослободитеља душа наших Који нам дарује васкрсење.
15.2.2014.

str.5220
У сусрет празнику Детаљније


Обрезање Господа Исуса Христа; св. Василије Велики ( Нова година )

На тај дан се у храмовима врши молепствије за нову годину којим Црква благодари на свим богодарованим добрима у протеклој години и моли се Богу да благослови Цркву и Свој народ, да даруједобро вернима и сачува их од зла у години која долази.1/14. јануара Црква је од давнине славила успомену на Обрезање Господње и Св. Василија Великог.
14.1.2014.

str.5215
У сусрет празнику Детаљније


Рождество Христово - Божић (први део)

Рођење Твоје, Христе, Боже наш, засија свету светлост разума, јер у њему они који звездама служаху од звезде се научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и Тебе да познају с висота Истока, Господе, слава Теби.
5.1.2014.

str.5211
У сусрет празнику Детаљније


Свети великомученик Димитрије – Митровдан

Величамо те, страстотерпче Свети великомучениче Димитрије, и поштујемо твоја часна страдања која си претрпео за Христа. (Свјетилен Светом Димитрију)
11.11.2013.

str.5207
У сусрет празнику Детаљније


Сабор светог Јована Крститеља - Јовандан

Успомена праведника слави се похвалама, а теби је, Претечо, довољно сведочанство Господње да си се заиста показао часнији и од пророка, јер си се удостојио да у реци крстиш Онога Кога си проповедао. Зато, пострдавши за истину, радујући се, објавио си радосну вест онима који су у аду, о Богу Који се јавио у телу и узео грех света и Који нам дарује велику милост.
24.3.2019.

str.5217
У сусрет празнику Детаљније


Рођење Светог Јована Претече - Ивандан

Пророче и Претечо доласка Христовог, не умемо те достојно похвалити, ми који те љубављу поштујемо, јер неплодна тобом рађа и очева немост се ослобађа, славним и часним твојим рођењем: И оваплоћење Сина Божијега се свету проповеда. (тропар Рођења Светог Јована)
6.7.2015.

str.5236
У сусрет празнику Детаљније


Свети Николај Архиепископ мирликијски Чудотворац - Никољдан

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, сиромаштвом богатства: Оче првосвештениче Николаје, моли Христа Бога, да спасе душе наше.
18.12.2014.

str.5232
У сусрет празнику Детаљније


Преподобна мајка Параскева - Света Петка

Спомен на светитељку чије име се често у молитвама призива, молитвена заступница многих наших домова, светитељка која хита да се у молитви обрати Спасу нашем за помоћ свима који из срца призову њено име... О њеном животу, о многим искушењима, о чудесном проналажењу њених светих мошти, о поимању савременог човека трновитог светитељског пута Богопознања...
26.10.2014.

str.5228
У сусрет празнику Детаљније


Свети цар Константин и царица Јелена

Данас прослављамо Свете равноапостолне цара Константина и царицу Јелену, светитеље који су најзаслужнији што је, после страшних прогона у Римском царству, светлост Христове истине засијала над просторима којима и ми припадамо и која је једном заувек определила хришћанске корене европске цивилизације. Божија воља је била да та светлост потекне од самог срца Римске империје, од великог римског цара Константина и његове свете мајке Јелене.
2.6.2014.

str.5225
У сусрет празнику Детаљније


Света Три Јерарха - Свети Василије Велики, Свети Григорије Богослов и Свети Јован Златоуст

Епископ евхаитски Јован имаде једну визију у сну, наиме, најпре му се јавише сваки од ова три светитеља напосе у великој слави и красоти, а потом сва три заједно. Тада му рекоше - ми смо једно у Бога, као што видиш, и ништа нема у нама противречно... нити има међу нама првог ни другог. Још посаветоваше светитељи епископа Јована, да им он напише једну заједничку службу, и да им се одреди један заједнички дан празника
14.2.2014.

str.5219
У сусрет празнику Детаљније


Свети првомученик и архиђакон Стефан - трећи дан Божића

Крвав Стефан на колена клече И повика к небу иза гласа: - О Господе, што с Крста опрости Грех највећи што земљу потресе, Грех највећи што га небо виде, Што опрости Својим крвницима, Сад и мојим опрости, Преблаги!
9.1.2014.

str.5214
У сусрет празнику Детаљније


Свети Николај Архиепископ мирликијски Чудотворац - Никољдан

Истина ствари објави те стаду твоме као правило вере, образац кротости и учитеља уздржања. Због тога си смирењем стекао високе почасти, сиромаштвом богатства: Оче првосвештениче Николаје, моли Христа Бога, да спасе душе наше.
20.12.2013.

str.5210
У сусрет празнику Детаљније


Воздвижење Часног Крста – Крстовдан

Крст је уздигнут, узнесимо се са Њим! Васкрсење Христово је обновљено, обновимо се са Њиме! Нека ти целокупни Празник и целокупна Тајна буде узрок обновљења, о свештено стадо Божије! Свети Јован Дамаскин
29.9.2013.

str.5204
У сусрет празнику Детаљније


Преподобна мајка Параскева - Света Петка

Спомен на светитељку чије име се често у молитвама призива, молитвена заступница многих наших домова, светитељка која хита да се у молитви обрати Спасу нашем за помоћ свима који из срца призову њено име... О њеном животу, о многим искушењима, о чудесном проналажењу њених светих мошти, о поимању савременог човека трновитог светитељског пута Богопознања...
23.3.2019.

str.5205
У сусрет празнику Детаљније


Видовдан

Један од великаша српских, који су владали царством српским после цара Душана. По смрти цара Уроша Лазар би крунисан од патријарха Јефрема за цара српског. Слао изасланство у Цариград, са монахом Исаијом да моли да се скине анатема са народа српског. Борио се против силе турске у неколико махова. Најзад сукоби се на Косову пољу 1389. године 15. јуна са турским царем Амуратом, где буде посечен. Тело му пренето и сахрањено у његовој задужбини Раваници код Ћуприје, а доцније пренето одатле у Раваницу Сремску, одакле је за време Другог светског рата (1942. године.) пренето у Београд и положено у Саборну цркву, где и данас нетљено почива и пружа утехе и исцелење свима онима који му се молитвом обраћају. Обновио Хиландар и Горњак; подигао Раваницу и Лазарицу; био ктитором манастира руског Пантелејмона као и многих других цркава и манастира. (Сада његове свете мошти почивају у манастиру Раваници).
28.6.2015.

str.5235
У сусрет празнику Детаљније


Ваведење Пресвете Богородице

У храм свети увођаху, И по своме обећању Господу је предаваху: Храм се у храм увођаше, Док ангели запојаше, Запојаше у милини Малој Дјеви у белини. Нашу Дјеву дјеве прате Са химнама и свећама, Захарија приводи је Светињи над Светињама...
3.12.2014.

str.5231
У сусрет празнику Детаљније


Покров Пресвете Богородице

Као што некада Свети Јован Богослов виде на небу велико знамење, „жену обучену у сунце“ (Откр. 12,1) која је била праслика Покровитељке наше – Пресвете Богородице, тако и Свети Андреј Јуродиви у Влахернској цркви, сличној небу, за време свеноћног бденија, угледа Невесту Неневестну, одевену у сунчану порфиру.
14.10.2014.

str.5227
У сусрет празнику Детаљније


Од Великог Четвртка до Велике Суботе

Тешко је наћи речи којима би се могла исказати наизглед апсурдна чињеница да је Бог у телу умро на Земљи. Савршени Бог и савршен и Човек ушао је у матицу историје, умро на, али и васкрсао из мртвих. Тајна Крста и слика Бога који страда надилазе логику људског ума... Слушамо и певамо неизрециве речи: „У гробу Телом, у аду душом као Бог, у Рају с разбојником, и на Престолу био си, Христе, са Оцем и Духом, све испуњујући, Неограничени.
17.4.2014.

str.5222
У сусрет празнику Детаљније


Свети Сава први архиепископ и просветитељ српски - Савиндан

Био си вођа, првопрестолник и учитељ пута који води у живот. Када си дошао, светитељу Саво, најпре си Твоје отачаство просветио и препородивши га Духом Светим, као дрвета маслинова, засадио си у духовном рају најсветију твоју децу. Због тога, као равног Апостолима и светитељима, поштујући те молимо: Моли Христа Бога да нам дарује велику милост.
27.1.2014.

str.5218
У сусрет празнику Детаљније


Сабор Пресвете Богородице - други дан Божића

Шта да Ти принесемо, Христе, зато што си се на земљи јавио као човек нас ради. Свака од Тобом створених твари приноси Ти благодарење: Анђели- песму, Небеса- звезде, мудраци- дарове, пастири- чудо, земља- пештеру, пустиња- јасле, а ми Богомајку Дјеву! Ти Који јеси пре векова, Боже, помилуј нас!
8.1.2014.

str.5213
У сусрет празнику Детаљније


Ваведење Пресвете Богородице

Родитељи Свету Деву У храм свети увођаху и по своме обећању Господу је предаваху Храм се у храм увођаше док ангели запојаше, запојаше у милини малој Деви у белини...
5.12.2013.

str.5209
У сусрет празнику Детаљније


Рођење Пресвете Богородице – Мала Госпојина

Твојим рођењем Пречиста, ослободише се Јоаким и Ана срамоте због немања деце, а Адам и Ева од срамоте пропадљивости (трулежности), и народ Твој, избавивши се узрока греха, кличе Ти: Нероткиња рађа Богородицу и Чуварку нешег живота. (Кондак празника)
23.9.2013.

str.5203
У сусрет празнику ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs