Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива
Емисија КВО ВАДИС СРБИЈО покушава да, са хришћанског становишта, укаже на појаве у нашем друштву које преокупирају савременог човека. Слушаоци имају могућност да чују ставове и размишљања гостију који су дубоко верујући људи, а уједно су и успешни у послу којим се баве.

Кво вадис Србијо

Емисија КВО ВАДИС СРБИЈО покушава да, са хришћанског становишта, укаже на појаве у нашем друштву које преокупирају савременог човека.  Слушаоци имају могућност да чују ставове и размишљања гостију који су дубоко верујући људи, а уједно су и успешни у послу којим се баве.
12.2.2019.

str.4328
Quo vadis Србијо Детаљније


ТРЕЋЕ ДОБА

Становништво наше државе чине и старије особе од 60 година. Да ли су према оцени стручне јавности остварени циљеви Националне стратегије о старењу. У којој мери је ова стратегија дала свој допринос достојанству старих и афирмацији њихових потенцијала. оставрени Да ли ове особе које се налазе у поодмаклим годинама имају мотив за стваралаштво и од чега зависи. Колико и у којој мери су стари инспирација младима  приликом њиховог истраживања? Да  ли наши најстарији суграђани у односу на млађе генерације имају већи мотив за читањем, дружењем с обзиром да имају више слободног времена? Да ли и колико дух који чини једну особу оним што она јесте, може да буде покретачка снага за стварање и у позним годинама. Да ли се наше друштво у  довољној  мери брине о старима? Од чега зависи да ли ће и у којој мери наши најстарији суграђани квалитетно проводити своје слободно време?   Ово су нека од питања и недоумице на које ће одговорити: гост емисије: госпођица Николија Ракочевић, мастер психолог и докторант на Философском факултету у Новом Саду.
24.9.2016.

str.4314
Quo vadis Србијо Детаљније


ИЗАЗОВИ И ПРОБЛЕМИ ЧОВЕКА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Живимо у времену када је транзација наше државе при крају, где нам свакодневница говори, да се човек не сналази баш најбоље у новонасталим околностима. Да ли и наш град у коме живимо, има проблем са отуђењем? Колико су медији својим информацијама допринели да стрес и стање неизвесности буде све присутнија у животу данашњег човека. Који су то проблеми са којима се суочава човек у свакодневном животу? Да ли је зависност као друштвени проблем карактеристичан само за млађе нараштаје? Да ли су проблеми са којима се човек суочавао у прошлости, другачији у односу на проблеме који оптерећују данашњег човека? Колико у таквим околностима човек препознаје Цркву као лађу спасења од свих бура и олуја у његовом свакодневном животу?
24.1.2014.

str.4310
Quo vadis Србијо Детаљније


ОДНОС ПРЕМА БЛИЖЊЕМ И СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ – I део

Човек као биће заједнице, има потребу за припадношћу. У условима тешке економске кризе, која је неретко последица моралног суноврата у друштву, заједнице се урушавају. У таквим околностима појављују се многи социјални проблеми са којима се наше друштво суочава као што су, сиромаштво, наркоманија, алкохoлизам, насиље и злостављања сваке врсте.Да ли смо се на прави начин ухватили у коштац са овим проблемима? У ком правцу иде наше друштво, имајући у виду нагомилане социјалне проблеме?Ово су нека од питања на која ће одговорити: господин Ненад Драшковић, директор Центра за Социјални рад из Новог Сада.
19.7.2013.

str.4306
Quo vadis Србијо Детаљније


УЛОГА МАТИЦЕ СРПСКЕ У ОЧУВАЊУ КУЛТУРНОГ И НАЦИОНАЛНОГ ИДЕНТИТЕТА

С обзиром на поднебље и средину у којој живимо, намеће нам се мишљење и став да нациoнални идентитет и није толико битан. Да ли је то баш тако? Колико као друштво придајемо значај овој тематици? Једна од значајних друштвених установа у нашем друштву која се брине о очувању идентитeта нашег народа је Матица Српска из Новог Сада. Наша земља је карактеристична по томе што се око 4 милиона нашег народа налази у расејању? Шта нам говори овај податак? Гост емисије: Павле Станојевић управник рукописног одељења Матице Српске и некадашњи њен секретар, аутор већег броја чланака и текстова.
11.8.2012.

str.4278
Quo vadis Србијо Детаљније


ИЗАЗОВИ ПОСЛОВНОГ ЧОВЕКА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Када се спомене прича о богатству и успеху, имајући у виду систем вредности које је промовисало пређашње а и друштво данас углавном се мисли на материјално богатство и успех по сваку цену. Социјалне разлике међу људима данас као да иду у прилог овој констатацији. Да ли нам се привреда полако али сигурно гаси? Да ли постоји излаз из овакве ситуације? Шта значи бити успешан? Да ли су изазови са којима се данашњи човек суочава продукт пређашњег система или је по среди нешто друго? Шта за пословног човека представља профит?

Гост емисије: Зоран Радовић дипломирани технолог и један од власника фирме д.о.о. „РЕАХЕМ“ из Новог Сада

11.8.2012.

str.4282
Quo vadis Србијо Детаљније


МИСИЈА КЊИГЕ И КЊИЖЕВНЕ УМЕТНОСТИ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Живећи у ери информационих технологија, поставља се питање: да ли ће књига у свом класичном облику преживети, односно, докле ће трајати? Да ли услед све присутнијег медијског кича и неукуса, књига, као плод књижевне уметности, може да остане сведок аутентичне лепоте. Шта је то што нам нуди савремено књижевно стваралаштво? Колико људи, услед све убрзанијег ритма живљења, данас читају књиге? Колико млади читају књиге и шта читају? Да ли писац кроз своје дело може да помири, односно, да обједини модерно и традиционално? Гост емисије: Ђуро Пјевац, млади писац из Новог Сада и аутор књига РУСВАЈ МАГАЗИНE И ДИЈАЛЕКТИКА УМА
11.8.2012.

str.4286
Quo vadis Србијо Детаљније


ПРАВДА И НЕПРАВДА У СВЕТУ СПОРТА

Да ли постоје сличности и разлике између домаћих и страних играча, када је у питању њихово понашање на терену? Да ли вера може да помогне играчу да се на прави начин суочи са неправдом на терену и ван терена? Да ли је лакше делити правду на међународним или домаћим утакмицама? Да ли фер плеј има своју улогу када је потрошачки менталитет све присутнији у спорту? Гост емисије: Милија Војиновић, међународни кошаркашки судија из Новог Сада
11.8.2012.

str.4290
Quo vadis Србијо Детаљније


МОРАЛ И ПОЛИТИКА

Да ли постоје морални стандарди када је у питању политика у нашој држави? Да ли је секуларни дух у нашој држави достигао свој врхунац? Да ли политика једног народа треба да буде дугорочна или краткорочна? Сама реч партија указује на нешто парцијално на неки део интереса, сагледавајући данашњу политичку сцену да ли је могуће једном политичару да се издигне изнад парцијалних интереса своје партије? Колико је данашњем полоитичару блиска мисао Светог Симеона Мироточивог који је је у свом завештању између осталог рекао: „Благо ономе ко се разапне зарад свог народа, а тешко ономе ко разапне свој народ зарад себе? Гост емисије: Жарко Јанковић, дипломирани економиста и копредседник Српског Културног клуба из Новог Сада.
11.8.2012.

str.4294
Quo vadis Србијо Детаљније


ИЗАЗОВИ МЛАДИХ У СРБИЈИ И НА БАЛКАНУ

Посматрајући дешавања код нас и на Балкану, када је у питању живот младих често се запитамо шта је то по чему су слични а по чему се разликују млади из Србије од младих из Румуније, Бугарске, Грчке и осталих балканских земаља. О томе колико су млади Балкана спремни да се упознају са животом својих вршњака из свог окружења сведочи и недавно одржана скупштина Заједнице православне омладине Балкана у Бугарској. Који су то изазови са којима се суочавају млади Балкана а самим тим и у Србији? Каква је перспектива младих код нас и у окружењу? Да ли постоји метафизичка глад међу младима?
11.8.2012.

str.4298
Quo vadis Србијо Детаљније


ПРОСВЕТА У СЛУЖБИ ИСТИНЕ

Одувек је ситуација у школству била показатељ, какво нам је друштво. С обзиром да нам се друштво налази у великој кризи поставља се питање, каква је ситуација у школству. Шта се подразумева под појмом образавање? Да ли академска титула коју човек поседује, значи да је и образован? Да ли реформе у школама иду на руку деци и просветним радницима? Да ли млад човек у условима где доминира поремећен систем вредности, може да чује поруку Цркве која му да је одговор на питања : Ко је? Одакле је? И куда иде? И који је смисао његовог живота? Гост емисије: Радивоје Стојковић директор Гимназије „Јован Јовановић Змај“ из Новог Сада
11.8.2012.

str.4302
Quo vadis Србијо Детаљније


ХРИШЋАНСТВО И ДРУШТВЕНИ АКТИВИЗАМ

Колика је одговорност сваког човека у друштву? Да ли је и због чега друштвени активизам потребан данашњем човеку? Да ли је небрига за ова свет последица неодговорности? Да ли хришћанство делатно обавезује човека? Да ли у нашој прошлости имамо примере за друштвени активизам? Гост емисије: др Андреј Фајгељ из Новог Сада, асистент на филолошком факултету у Крагујевцу и директор Центра за савремену едукацију.
10.8.2012.

str.4248
Quo vadis Србијо Детаљније


КОНЦЕПТ ЗДРАВОГ ЖИВОТА И ПРАВОСЛАВНО ЖИВЉЕЊЕ

У последње време можемо приметитити све учесталије наслове у штампаним медијима који се баве проблемом здравог живљења, односно бригом о телу који је добио свој стручни термин под називом Велнес. Да ли је и због чега важно телесно здравље? Да ли је човеку, поред телесног здравља потребан здрав духовни живот да би био животно крепак? Гост емисије: Огњен Пушац из Новог Сада, менаџер спорта и кондициони тренер
10.8.2012.

str.4252
Quo vadis Србијо Детаљније


ПОРОДИЦА И ЊЕН УТИЦАЈ НА ПСИХИЧКО ЗДРАВЉЕ ДЕЦЕ

Криза је захватила све сегменте друштва, међу којима је и породица. У таквој ситуацији највећу трауму неретко доживљавају деца. Да ли можемо имати стабилну породицу у оваквим животним условима? Колико је деци потребно посветити пажњу? Да ли бити родитељ повлачи са собом и одговорност? Који су то фактори који су пресудни за психичко здравље детета када је у питању породица и колики је њихов утицај? Гост емисије: др Бошко Стокин психијатар из Новог Сада
10.8.2012.

str.4256
Quo vadis Србијо Детаљније


МЛАДИ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Прелазећи из једног друштвеног концепта у други, наше друштво се налази у транзицији, где околности намећу неке изазове пред младе савременом друштву. Поставља се питање како се млади сналазе у таквим околностима. Да ли успевају да препознају све наметљивији потрошачки стил живота, који продире у све поре данашњег друштва. Какви су све изазови пред младима у оваквим околностима? Да ли је потребна социјална интелигенција младима с обзиром на околности у окружењу? Млади су често у расцепу када је у питању модерно и традиционално, да ли и на који начин могу они то могу да помире у себи? Гост емисије: мр Владимир Михић, психолог из Новог Сада
10.8.2012.

str.4260
Quo vadis Србијо Детаљније


ЖЕНА У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

Посматрајући и штампане и електронске медије можемо приметити поплаву емисија које афирмишу хедонизам када је живот жена у питању? Како жена себе доживљава у оваквим околностима? У ком правцу иде еманципација жена? У чему се огледају сличности и разлике некада и сада, када је питању друштвени живот жене? Гост емисије: др Оливера Радуловић, ванредни професор Философског факултета из Новог Сада
10.8.2012.

str.4264
Quo vadis Србијо Детаљније


МУЗИКА И САВРЕМЕНИ ЧОВЕК

Музика заузима значајно место у животу савременог човека. Шта је то што данас можемо да слушамо? Шта је то што нам се промовише кроз одређене музичке правце? На којим темељима треба да изграђујемо свој музички укус? Музика је врхунски домет људског стваралаштва и једна од најлепших, најинтимнијих и најмоћнијих врста уметности. Они који је слушају обично су људи са посебном врстом осећајности, са специфичним емотивним склопом, јер музика тражи нежне душе. Да ли је агресивност модерне музике најбољи је показатељ душевних промена код савременог човека? Гост емисије: Слободан Тркуља из Новог Сада, музичар, композитор и носилац пројекта „Балканополис“
10.8.2012.

str.4268
Quo vadis Србијо Детаљније


ВЕРА И НАУКА У ЖИВОТУ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА 2.ДЕО

ВЕРА И НАУКА У ЖИВОТУ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА 2.ДЕО
10.8.2012.

str.4272
Quo vadis Србијо Детаљније


ПРОБЛЕМИ И ИЗАЗОВИ У СВЕТУ СПОРТА

Какав однос према животним вредностима  има човек који је део  свога живота посветио спорту? Да ли се ситуција у друштву одражава и на ситуацију у спорту? Да ли фер плеј има своју мисију, када је потрошачки менталитет све присутнији у спорту? Колико породица може да сачува једног спортисту од „бура и олуја“ на које наилази током спортске каријере?Да ли популарност и све што иде уз њу годи спортисти? Шта значи носити дрес Србије и бити њен члан? Како човек из света спорта, види спорт некад и сад? Колико је вера присутна код особа који се баве професионално спортом? Ово су нека од питања и недоумице на која ће одговорити: гост емисије, господин Дарко Миличић, прослављени репрезентативац и кошаркаш из Новог Сада.
4.1.2017.

str.4317
Quo vadis Србијо Детаљније


ЗДРАВ ОДНОС ПРЕМА БЛИЖЊЕМ КАО НАЧИН ЗА ПРЕВАЗИЛАЖЕЊЕ СОЦИЈАЛНИХ ПРОБЛЕМА У ДРУШТВУ

Оно што свакодневно можемо да приметимо и у штампаним и у електронским медијима, је чињеница да живимо у условима тешке економске кризе и поремећеног система вредности. У таквим околностима појављују се многи социјални проблеми са којима се наше окружење суочава као што су, сиромаштво, наркоманија, алкохилизам, насиље и злостављања сваке врсте. Да ли смо се на прави начин ухватили у коштац са овим проблемима? Да ли је, у времену када се хедонизам као стил живљења промовише као друштвено пожељан, човек изгубио осећај за ближњег? Колико су Христове речи: гладан бејах и нахранисте ме, жедан бејах и напојисте ме, блиске данашњем човеку, у условима када му се свакодневно намеће потрошачки стил живота? У којој мери присуство Цркве у животу човека може да га подстакне да буде  социјално и друштвено одговоран ?       Ово су нека од питања и недоумице на које ће одговорити: гост емисије: господин Драган Лазић, секретар градске организације Црвеног Крста Нови Сад
14.9.2016.

str.4313
Quo vadis Србијо Детаљније


УТИЦАЈ ИСТОРИЈЕ НА КУЛТУРУ ЖИВЉЕЊA

Живимо у времену, када се не ретко многе историјске чињенице које су оставиле неизбрисив траг у нашем историјском наслеђу маргинализују. Колика је одговорност историчара, када се говори о овом проблему. Да ли и колико нека дешавања у нашем народу, могу да утичу на свест човека и на његову културу живљења? Да ли је савремена историографија ослобођена идеолошких матрица система, који су спремни да маригнализују историјске чињенице уколико оне нису у служби идеологије? Да ли као народ са поносом говоримо о значајним личностима из нашег народа и од чега то зависи? Ово су нека од питања и недоумице на које ће одговорити: гост емисије: господин мр Борис Стојковски, асистент на катедри за Историју Философског факултета Универзитета у Новом Саду.
4.12.2013.

str.4309
Quo vadis Србијо Детаљније


ДРЖАВНИ ПОСАО ИЗМЕЂУ ПРИВИЛЕГИЈЕ И ОДГОВОРНОСТИ

Оно о чему нас свакодневно извештавају електронски и писани медији је да се наша држава налази у тешкој економској ситуацији. У околностима када је све већи број незапослених, када већина радника добија отказе у предузећима која су преко ноћи приватизована, посао у државним предузећима улива сигурност радницима и отклања бојазан да ће сутра бити на улици. Никола Шкорић, дипломирани историчар из Новог Сада и један од главних ликова популарног серијала РТВ-а „Државни посао
21.6.2013.

str.4305
Quo vadis Србијо Детаљније


ГРАД НОВИ САД И ЊЕГОВА УЛОГА У ОЧУВАЊУ СРПСКОГ НАЦИОНАЛНОГ БИЋА КРОЗ ВЕКОВЕ

Град Нови Сад по много чему има своје особености, које га чине посебним. Он је био предмет пажње многих страних путописаца и историчара, који су инпирисани оним што су видели, веома надахнуте списе. У многим списима који су настали почетком 19 века, Нови Сад је сматран највећим српским општеством. Да ли је и данас град задржао тај епитет? Колико је савременом човеку имајући у виду околности ужурбаног ритма живљења блиска ова тематика? Као држава тежимо да постанемо део европске породице, колики је значајно да као друштво водимо бригу о свом идентитету? Гост емисије: Ђорђе Србуловић дипломирани историчар, стручни сарадник Завода за заштиту споменика културе града Новог Сада, аутора књиге Кратка историја града Новог Сада и писца многих студија и чланака.
11.8.2012.

str.4279
Quo vadis Србијо Детаљније


ПРОБЛЕМИ И ПЕРСПЕКТИВА ДЕЦЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

Колико као друштво водима бригу о овој деци? Да ли таква деца када одрасту имају своје ухлебљење у савременом друштву? Недавно је донешен закон о инклузији? Да ли је наше друштво спремно да се на прави начин суочи са инклузијом? Колико амбијент и све оно што нуди школа др Милан Петровић утиче на креативност деце са посебним потребама? Каква је примена оваквих закона на Западу? Колико је битно присуство Цркве у животу деце са посебним потребама? Гост емисије: Славица Марковић, директорка школе за средње и основно образовање др Милан Петровић из Новог Сада
11.8.2012.

str.4283
Quo vadis Србијо Детаљније


МУЗИКА И МЛАДИ

Која врста музике може младе да сачува од свакодневне ужурбаности и стреса? Да ли је присутна свест код младих да је музика често пресудна у креирању културе живљења? Колико млади слушају музику? Шта је то што млади слушају данас и да ли имају могућност избора? Да ли млади кроз музику трагају за смислом живота?

Гост емисије: Игор Царо, млади џез пијаниста из Новог Сада и добитник неколико награда на музичким фестивалима.

11.8.2012.

str.4287
Quo vadis Србијо Детаљније


ПРОСВЕТА У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Да ли започета реформа школства иде у добром правцу? Број ученика у једном одељењу се из године у годину повећава, нарочито у нижим разредима основне школе, да ли овакви поступци просветних власти доприносе побољшању извођења квалитета наставе и каква је пракса у земљама у окружењу? Преметно је да су нам деца углавном незаинтересована за школу, на који начин мотивисати децу да заволе школу? Да ли као друштво довољно улажемо у просвету? Гост емисије: Марија Ковачевић, професор књижевности и члан Управног одбора Православног удружења просветних радника Епархије бачке „Гаврил Стефановић Венцловић“ из Новог Сада;
11.8.2012.

str.4291
Quo vadis Србијо Детаљније


ПОЗОРИШНА УМЕТНОСТ У СЛУЖБИ ИСТИНЕ

Шта је то данас можемо да гледамо на даскама које живот значе и шта нам се то промовише преко Позоришне сцене? Колики је значај позоришне уметности за савременог човека? Да ли ова уметност може да оплемени биће човека? На којим темељима треба да изграђујемо свој позоришни укус? Колико Црквени медији могу да укажу на значај уметности у сведочењу Истине зарад афирмације добра?

Гост емисије: Борис Лијешевић, редитељ, професор и добитник неколико награда из Београда

11.8.2012.

str.4295
Quo vadis Србијо Детаљније


КУЛТУРНА БАШТИНА СРПСКОГ НАРОДА

Сагледавајући нашу свакодневницу и све оно што можемо да чујемо и видимо путем медије, приметно је не водимо довољно рачуна о свом културном наслеђу. Да ли смо свесни нашег пребогатог наслеђа кога се олако одричемо а са којим би се многе европске земље па и светске поносиле? Да ли је комунизам и секуларни начин живота допринео нашем немару према нашем културном благу? Гост емисије: Милорад Лонић, уметнички директор и кореограф СКУД „Железничар“ из Новог Сада добитник Октобарске награде града Новог Сада и бројних међународних и домаћих признања за своје кореографије.
11.8.2012.

str.4299
Quo vadis Србијо Детаљније


ЖИВОТ ЧОВЕКА У ХАРМОНИЈИ СА ПРИРОДОМ

ЖИВОТ ЧОВЕКА У ХАРМОНИЈИ СА ПРИРОДОМ
11.8.2012.

str.4303
Quo vadis Србијо Детаљније


ПОТРОШАЧКИ СТИЛ ЖИВОТА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Како се ствара потрошачко друштво и потрошачки менталитет? Чини се да је данас немогуће спојити морал и бизнис, као морал и политику? Да ли је баш тако? Да ли успешан послован човек има представу са каквим мислима и проблемима устаје обичан човек? Гост емисије: Огњен Мучибабић директор и власник једне успешне новосадске компаније
10.8.2012.

str.4249
Quo vadis Србијо Детаљније


МОДЕРНО И ТРАДИЦИОНАЛНО

Да ли данашње друштво налази у расцепу кад је у питању однос савременог и традиционалног? Посматрајући медије и штампане и електронске стиче се утисак да је у питању непремостив јаз? Да ли је то баш тако? Шта је то што је у корену савременог, а шта у корену традиционалног? Да ли је створен вештачки јаз између ова два погледа на свакодневно живљење? Како представити младима традиционално а да то не значи: не бити модеран? Гост емисије: Немања Миленковић, дипломирани историчар из Новог Сада и стручњак за медије и комуникацију
10.8.2012.

str.4253
Quo vadis Србијо Детаљније


БРАК КАО ИЗАЗОВ ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Наше друштво налази у озбиљној кризи. Та криза није мимошла ни брак, где квалитет брака у многоме доприноси стабилности једне породице а самим тим и целокупног друштва. Савремена истраживања показују да је све већи број разведених бракова. Много је младих који се и поред жеље за браком, тешко одлучују на тај корак? Да ли постоји узрок за такав став код младих? У чему се огледају сличности и разлике у браку некада и сад? Да ли постоји свест о планирању породице?

Гост емисије: Ивана Михић, психолог и асистент на Филозофском факултету у Новом Саду

10.8.2012.

str.4257
Quo vadis Србијо Детаљније


ЧОВЕК У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Прелазећи из једног социјалног друштвеног концепта у други, савремени човек са наслеђем које му је наметнуло пређашње друштво и систем се не сналази најбоље у околностима у којима данас живи. Као да постоји непомирљив јаз између пређашњег и садашњег друштвеног концепта? Како и на који начин човек да премости тај јаз? Често генерације старијег доба са сетом гледају на пређашњи друштвени концепт? Колики је породица значајна за живот човека у савременом друштву? Гост емисије: Бранислав Поповић, економиста и оперативни менаџер из Новог Сада
10.8.2012.

str.4261
Quo vadis Србијо Детаљније


ЛИЧНОСТ ДЕЦЕ СА ПОСЕБНИМ ПОТРЕБАМА

Колико се код деце са посебним потребама може препознати вапај за искреном љубави? Колико су деца са посебним потребама пријемчљива за реч Божију? Колико по Вама електронски и штампани медији поклањају пажњу деци са посебним потребама? Шта је то што везује позив дефектолога и вероучитеља? Гост емисије: Љубица Ковачевић дипломирани дефектолог и вероучитељ.
10.8.2012.

str.4265
Quo vadis Србијо Детаљније


ЖЕНА У САВРЕМЕНОМ СВЕТУ

Савремено друштво када је у питању живот жене у први план ставља каријеру, шта нам то говори? У све наметљивијој Пинк субкултури можемо примети да када је у питању жена, сва пажња је усмерена на спољашњи изглед жене. У чему се заправо огледа лепота једне жене? Колико је битан породични амбијент у коме одраста будућа жена? Гост емисије: Јелена Илић, дипломирани историчар из Новог Сада
10.8.2012.

str.4269
Quo vadis Србијо Детаљније


УЛОГА ШКОЛЕ И ПОРОДИЦЕ У ВАСПИТАЊУ ДЕЦЕ

Приметно је да су деца махом незаинтересована за школско градиво о чему нам сведоче и родитељи и просветни радници, где деца често да би оправдали своју пасивност користе речи: школа смара или школа је сморна? Колико су животне околности и оно што деца конзумирају путем интернета допринели свему овоме? Како решити овај проблем? Шта је то, што данас једна школа може да понуди деци? Гост емисије: Недељко Ђорђић директор ОШ „Ђорђе Натошевић“ из Новог Сада
10.8.2012.

str.4273
Quo vadis Србијо Детаљније


МЕДИЈИ ИЗМЕЂУ ИСТИНЕ И ЛАЖИ


12.10.2016.

str.4316
Quo vadis Србијо Детаљније


ДА ЛИ ЈЕ СВАКА КЊИГА ЧОВЕКОВ НАЈБОЉИ ПРИЈАТЕЉ?

Живимо у нејасним одређењима или боље речено у условима доминације савремених информациних технологија, те се намеће питањеда ли и колико човек данас успева да се дружи са књигом? Које и какве књиге бира да чита? У поређењу са временом које је иза нас, да ли је интересовање за књиге веће или мање? Да ли потрошачки стил живљења који нам се свакодневно намеће утиче и на квалитет књига које се нуде човеку? Ко више чита: млади или старији и да ли избор књиге у некој мери одражава карактер личности особе која купује књигу? Каква је перспектива књиге у штампаном облику, с обзиром на то да човек данас има могућност да исту књигу чита и у електронској форми?Ово су нека од питања и недоумице на које ће одговорити:господин Душко Вукадиновић, радник књижаре „Беседа“ Православне Епархије бачке
23.6.2016.

str.4312
Quo vadis Србијо Детаљније


МЕДИЦИНА У СЛУЖБИ ЧОВЕКА

Имајући у виду да наука стално напредује,  да ли је тај напредак финкционалан и од чега зависи да ли ће напредак медицине науке бити у служби човека? Да ли и колико човек води рачуна о сопственом здрављу, када је под теретом свеопште кризе принуђен да води борбу за голу егзистенцију? Да ли је криза у којој се налазимо, узела свој данак и у здравству? Да ли су тегобе на које се жале пацијенти, реалне или се ради о потреби пацијента поготово у поодмаклим годинама да буде саслушан од стране лекара?Ово су нека од питања на која ће одговорити гошћа емисије - госпођа др Драгица Видачић Јанков, специјалиста медицине рада из Новог Сада.
12.9.2013.

str.4308
Quo vadis Србијо Детаљније


БОГАТСТВО КАО ИЗАЗОВ ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Иза нас су избори а пред новом Владом је много реформских задатака. Процес реформе образовања је току. Докле се стигло са реформама и да ли су те реформе прилагођене нашем менталитету и економској ситуацији у нашој држави. На основу истраживања појединих медија, не мали број просветних радника је незадовољан досадашњим реформама школског система. С друге стране јавност је подељена, једни тврде да је досадашњим реформама у школама урушен ауторитет просветних радника а са друге стране незадовољни родитељи кривицу за лош успех своје деце сваљују на наставнике. Да ли је истина негде између? Које су сличности и разлике нашег просветног система са образовањем на Западу? У чему се огледа мисија Православног удружења просветних радника „Гаврил Стефановић Венцловић“? Где су узроци за појаву све учесталијег насиља међу децом школског узраста? У којој мери мисија Цркве у савременом друштву, може да афирмише значај Просвете за напредак и стабилност нашег друштва?
11.8.2012.

str.4276
Quo vadis Србијо Детаљније


ЖИВОТ ЉУДИ У РАСЕЈАЊУ

Као држава тежимо да постанемо део Европске уније. Да ли наш менталитет може да се уклопи у модел живота који нас очекује уласком у Европску унију. С друге стране посматрајући географски поднебље где живимо, поставља се питање зар ми већ нисмо део Европе. Колико се нашег света налази у расејању? Да ли у познатој народној узречици „туђино горка си к о вино“ има истине? Шта људи из расејања очекују од министарства за дијаспору? Шта представља Црква за нашег човека који живи у расејању? Гост емисије: Нада Граховац, наставница српског језика у школи језика земље порекла министарства просвете Немачке у немачком граду Лиденшајд
11.8.2012.

str.4280
Quo vadis Србијо Детаљније


ПЕРСПЕКТИВА И ПРОБЛЕМИ МЛАДИХ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Прошле године у Београду је одржана конференција: „европска перспектива младих“, где се на том скупу по ко зна који пут могао чути слоган „Европа нема алтернативу“, и да ће носиоци тих интеграција бити млади талентовани људи, но међутим приметно је да све већи број младих одлази из наше земље? Шта нам то говори? Да ли се као држава можемо сврстати у социјално одговорно друштво, када је у питању брига о младима? У току је реформа школства, у ком правцу по Вама иде ова реформа и да ли је она оправдана? Гост емисије: Александра Саламуровић, доктор интердисциплинарних студија о Југоисточној Европи на Универзитету Фридрих Шилер у Немачкој, менаџер Подунавског кластера ИСТАР 21 у Новом Саду
11.8.2012.

str.4284
Quo vadis Србијо Детаљније


ЛИКОВНА УМЕТНОСТ У ЖИВОТУ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Да ли је ликовна уметност треба да буде сведок истине и од чега то зависи? Да ли савремена ликовна уметност може да подстакне човека да размишља о вечним вредностима? Да ли ученици имају осећај за лепо, с обзиром на околности у којима живе? Колико Црквени медији могу да укажу на значај и одговорност ликовне уметности у креирању људске свести? Гост емисије: мр Видоје Туцовић из Новог Сада, професор на Ликовној Академији, фрескописац и добитник неколикo ликовних награда
11.8.2012.

str.4288
Quo vadis Србијо Детаљније


ПЕРСПЕКТИВА УПОТРЕБЕ ОБНОВЉИВИХ ИЗВОРА ЕНЕРГИЈЕ У СРБИЈИ

Да ли је Србија спремна за ширу примену обновљивих извора енергије? Да ли човекова отуђеност од Бога, ближњег и целокупне природе може да буде препрека у реализацији ових за човека корисних извора? Када говоримо о бризи о окружењу у коме живимо, да ли се са тог становништва можемо сврстати у социјално одговорно друштво? Да ли примена обновљивих извора енергије у једном домаћинству у Србији има перспективу? Да ли потрошачки менталитет који је присутан у свим сегментима друштва, отежава ширу примену обновљивих извора енергија? Гост емисије: Станко Боснић, председник Управног одбора удружења грађана Квантум из Новог Сада;
11.8.2012.

str.4292
Quo vadis Србијо Детаљније


МЛАДИ У КАНЏАМА ДРОГЕ

Да ли је ова пошаст која је задесила наше друштво последица не бриге нашег друштва у деценијама иза нас или jе по среди нешто друго? По статистикама сваки други дан се угаси један млади живот од последица дрогирања. Да ли се можемо сврстати у социјално одговорно друштво када је питању хватање у коштац са овим проблемом? Да ли је штићеник који по процени стручних лица заврши програм терапијске заједнице „Земља Живих“, и изађе из заједнице, излечена или залечена особа? У којој мери од начина живота који води момак или девојка који изађу из терапијских заједница „Земља Живих“, зависи да ли ће доћи у ситуацију да се врате поново дроги у загрљај? Гост емисије: Ненад Драшковић, дипломирани правник и координатор пројекта „Земља Живих“, центра за психо-социјалну рехабилитацију и ресоцијализацију оболелих од болести зависности, који је по благослову Његовог Преосвештенства Епископа бачког др Иринеја, а под покровитељством манастира Ковиљ почео да се реализује 2005. године.
11.8.2012.

str.4296
Quo vadis Србијо Детаљније


СОЦИЈАЛНА И ДРУШТВЕНА ОДГОВОРНОСТ

Да ли су човек и друштвене институције, живећи у друштвеним околностима по којима се оно с правом назива потрошачким, може да препозна проблеме у са којима се људи суочавају и да ли су спремни да подрже пројекте који су се ухватили у коштац са проблемима у савременом друштву. Да ли је у времену када се хедонизам као стил живљења промовише као друштвено пожељан, човек изгубио осећај за ближњег? Колико смо и да ли смо социјално и друштвено одговорни? На који начин утицати на човека и институције да имају развијенију свест о друштвеној одговорности ?

Гост емисије: Јована Реба, доктор књижевних наука из Новог Сада, запослена у Влади Покрајине Војводине.

11.8.2012.

str.4300
Quo vadis Србијо Детаљније


СРБИ У ЧЕШКОЈ

Често животне околности наше људе доведу у ситуацију да своју животну егзистеницју обезбеђују у туђој земљи. Шта све може да буде узрок да би Србин живео расејању. Колико вера може да помогне човеку да се суочи са изазовима на која налази живећи у расејању? Да ли сваки народ има своје особености и да ли постоје сличности између Српског и Чешког народа? Колика је Српска заједница у Чешкој и које су то културне манифестације које везују за Матицу? Колико Српска држава води рачуна о свом народу у расејању? Гост емисије: часни ђакон Православне Цркве Чешких и Словачких земаља Борислав Рудић, магистар драмских режија и апсолвент на Православном Богословском факултету у Прешову, који живи у Прагу.
11.8.2012.

str.4304
Quo vadis Србијо Детаљније


ИДЕАЛНИ СРПСКИ ПРИВРЕДНИК

Сведоци смо да се наше друштво налази у кризи? Да ли желимо да се ова криза превазиђе? Када погледамо нашу економију данас, имамо утисак да је ситуација безизлазна, да ли је баш тако? У чему је тајна домаћинског принципа привређивања? Шта за једног социјално и друштвено одговорног привредника представља богатство? Када погледамо свакодневницу радник кука на послодавца, послодавац на радника, о чему се заправо ради? Ко је Владимир Матијевић? Гост емисије: Слободан Ивошевић, дипломирани економиста из Новог Сада, приређивач и аутор неколико књига у области менаџерства.
10.8.2012.

str.4250
Quo vadis Србијо Детаљније


КУЛТУРА И САВРЕМЕНИ ЧОВЕК

КУЛТУРА И САВРЕМЕНИ ЧОВЕК
10.8.2012.

str.4254
Quo vadis Србијо Детаљније


СВЕТИЊА ЖИВОТА И АБОРТУС

Један од великих проблема за наше друштво, негативна стопа наталитета. Годишњи број абортуса од 250.000 хиљада, као да иде у прилог овој констатацији. Потрошачки стил који нам се намеће свакодневно, као да продубљује овај проблем? Да ли је подједнака кривица и мушкараца када је у питању овај проблем? Овај проблем је одавно попримио епидемиолошке размере, али нажалост за систем који је био доминантан претходних деценија ова појава је била друштвено пожељна и прихватљива. Да ли је фетус ствар или нерођено дете? Да ли је мајчинство нека врста еманципације? Гост емисије: др Мирјана Жупански гинеколог из Новог Сада
10.8.2012.

str.4258
Quo vadis Србијо Детаљније


ПРЕДНОСТИ И МАНЕ ИНТЕРНЕТА

Шта је то што нам све нуде савремене информационе технологије? Колико деца користе интернет? Да ли је човек постао роб сопственог изума? Како и на који начин човек може да се заштити од замки које се крију на интернету? У већини породица су рачунари незаобилазни чланови, колико они доприносе хармонији једне породице? Гост емисије: Александар Арсенин из Новог Сада, стручњак за интернет технологије, аутор неколико радова и књига на тему Злоупотреба Интернета
10.8.2012.

str.4262
Quo vadis Србијо Детаљније


ИСТОРИЈA КАО ИЗАЗОВ ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Koлико писана реч односно штампана издања доприносе да многа значајна историјска дешавања за наш народ буду отргнута од заборава. Да ли и колико се савремни човек дружи са књигом имајући у виду убрзан ритам живљења? Како савремени човек гледа на историјска дешавања у прошлости? Како пробудити интересовање код младих за историју својих предака под све наметљивијим потрошачким стилом живљења? Гост емисије: Душан Вујичић професор историје и власник издавачке куће „Платонеум“.
10.8.2012.

str.4266
Quo vadis Србијо Детаљније


ПОРОДИЦА И ВАСПИТАЊЕ ДЕЦЕ

Колико је значајно васпитање деце за стабилност породице? У последње време у вестима на електронским медијима у ударним терминима појављују вести које су знак за узбуну, а то је насиље мећу децом школског а понекад и предшколског узраста. Када су родитељи у питању они не ретко кривицу сваљују на школу и друштво, а школа опет узрочника овог проблема види у окружењу и родитељима. Било је разних светских душебрижника који су нам нудили рецепте за решење овог проблема. Међутим, чињенице показују да ти пројекти нису уродили плодом. Као да је пред нама нерешив проблем? Гост емисије: Милица Новковић професор књижевности, која је носилац пројекта „Стваралачко васпитање“ и аутор књиге Породични буквар
10.8.2012.

str.4270
Quo vadis Србијо Детаљније


ЗНАЧАЈ ФИЗИЧКЕ АКТИВНОСТИ ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

У последње време можемо приметитити све учесталије наслове у штампаним медијима који се баве проблемом здравог живљења, односно бригом о телу. Статистике показују да су људи а неретко и деца све гојазнија. С друге стране лако је препознати децу која се баве спортом, обично су здравијег изгледа. Колико је и да ли је савремени човек физички активан не везано за природу посла којим се бави? Који су предуслови за ту крепкост? Колико је вера присутна код особа који се баве професионално спортом? Гост емисије: Вишња Ђорђић, др наука и доцент на факултету за спорт и физичко васпитање у Новом Саду
10.8.2012.

str.4274
Quo vadis Србијо Детаљније


ДРУШТВЕНА ЕЛИТА И ЊЕНА ОДГОВОРНОСТ У ОЧУВАЊУ И АФИРМАЦИЈИ ПОЗИТИВНИХ ВРЕДНОСТИ У ДРУШТВУ

Друштвени живот и друштвени односи се у потпуности политизирају, док на другој страни политика у свом правом и изворном значењу (као брига за друштвену заједницу) као да полагано ишчезава. Да ли је могућ напредак и стабилност једног друштва без континуиране сарадње Цркве и Државе? Колико је битно да као друштво негујемо и афирмишемо културу сећања према невино пострадалим жртвама из рода нашег? У нашем граду се налази и седиште Матице Српске, колика је улога једне од наших најзначајних установа у очувању нашег културног и националног бића?? Колико је у условима све агресивнијег медијског наметања секуларног начина размишљања, данашњем човеку блиска чињеница да је отац наш нације Свети Симеон Мироточиви у Цркви видео једини гарант опстанка српског народа? Колико је данашњем човеку близак појам задужбинарство и колико је данашњи човек у условима све агресивније медијске експанзије хедонизма, спреман на лични активизам   Ово су нека од питања и недоумице на које ће одговорити: гост емисије: господин Мирослав Илић, помоћник покрајинског секретара за културу  задуженог за сарадњу са Црквама и верским заједницама
28.9.2016.

str.4315
Quo vadis Србијо Детаљније


УЛОГА ПРОСВЕТЕ У ИЗГРАЂИВАЊУ ЛИЧНОСТИ ЧОВЕКА

Иза нас су избори а пред новом Владом је много реформских задатака. Процес реформе образовања је току. Докле се стигло са реформама и да ли су те реформе прилагођене нашем менталитету и економској ситуацији у нашој држави. На основу истраживања појединих медија, не мали број просветних радника је незадовољан досадашњим реформама школског система. С друге стране јавност је подељена, једни тврде да је досадашњим реформама у школама урушен ауторитет просветних радника а са друге стране незадовољни родитељи кривицу за лош успех своје деце сваљују на наставнике. Да ли је истина негде између? Које су сличности и разлике нашег просветног система са образовањем на Западу? У чему се огледа мисија Православног удружења просветних радника „Гаврил Стефановић Венцловић“? Где су узроци за појаву све учесталијег насиља међу децом школског узраста? У којој мери мисија Цркве у савременом друштву, може да афирмише значај Просвете за напредак и стабилност нашег друштва?
14.5.2014.

str.4311
Quo vadis Србијо Детаљније


ОДНОС ПРЕМА БЛИЖЊЕМ И СОЦИЈАЛНИ ПРОБЛЕМИ – II део

Настављајући разговор са нашим гостом из претходне емисије господином Ненадом Драшковићем, директором центра за Социјални рад из Новог Сада, моћи ћете између осталог да чујете одговоре и на ова питања: Да ли је и у којој мери пословном човеку блиска мисао Владимира Матијевића, великог српског добротвора који је оставио неизбрисив траг у нашој историји, које указују на постулате у пословном свету а то је „РАД, ШТЕДЊА, ЧЕСТИТОСТ“? Да ли је могућ излазак из свеопште друштвене кризе, без духовне обнове? Да ли пројекти који су под окриљем наше Цркве, као што је пројекат „Земља Живих“, могу да афирмишу социјалну делатност Цркве у нашем друштву?
25.8.2013.

str.4307
Quo vadis Србијо Детаљније


ЗДРАВЉЕ НАЦИЈЕ

Једна од тема која свакако преукупира данашњег човека јесте и телесно здравље, у прилог томе иде и медијска кампања под називом „ПРОДУЖИ ЖИВОТ“. Колико водимо рачуна о свом здрављу? Шта је здравље? Позната нам је изрека „ у здравом телу здрав дух“, на шта нам она указује и колико је она вердостојна? Колико духовни живот човека утиче на телесно здравље? У којој мери квалитетна комуникација лекара и пацијента, утиче на психичку стабилност пацијента? Да ли се о болести и здрављу треба говорити само са научне стране? Да ли медицина и вера могу заједно?

Гост емисије: др Душко Козић, доцент центра за Магнетну резонанацу Института за Онкологију из Сремске Каменице

11.8.2012.

str.4277
Quo vadis Србијо Детаљније


ЖИВОТ СЛЕПИХ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ

Понекад се у животним околностима нађемо у ситуацији да нам усред вечери нестане електирчне енергије, па се обично тада нађемо затечени реагујући често онако како нам тренутан амбијент налаже. Да ли смо се понекад у таквој ситуацији запитали како је живети у мраку, односно како живе слепи људи у нашем окружењу. Шта је то што њих брине? Који су то проблеми са којима се ти људи суочавају? Колико као друштво водимо бригу о тим људима? Како је човеку који остаје без вида у току живота? Да ли нас кроз ове људе, Бог подсећа на наше духовно слепило? Какав је однос слепог човека према вери и Богу? Гост емисије: Остоја Илибашић, председник градске организације Слепих у Новом Саду
11.8.2012.

str.4281
Quo vadis Србијо Детаљније


ЛЕПОТА КАО ИЗАЗОВ ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Шта је то што нам поручује савремена уметност? Да ли услед свеопштег друштвеног сивила, ликовна уметност може да пробуди код човека осећај за лепим? На који начин нам уметност предстваља лепоту? Колика нам је блиска чињеница да су лепота и доброта синоними? Да ли потрошаки стил живљења нарушава ову, Богом дану хармонију лепоте и доброте? Позната нам је мисао Достојевског да ће Лепота спасити свет. Може ли савремена ликовна уметност да посведочи ту Истину? Гост емисије: Владимир Бурсаћ, академски сликар из Новог Сада.
11.8.2012.

str.4285
Quo vadis Србијо Детаљније


СРБИ И ЈАПАНЦИ, СЛИЧНОСТИ И РАЗЛИКЕ

Већина наших слушалаца могла је ових неколико дана да слуша потресне вести у вези катастрофе у Јапану? Оно што смо могли да приметимо без обзира на околности, у којима се та земља нашла, Јапанци су као народ показали висок степен одговорности према свом окружењу и стрпљење с обзиром на колапс система услед катастрофе. Како наш човек сагледава живот Јапанаца живећи у њиховом окружењу? Какав је однос Јапанаца према вери? Да ли постоје неке сличности у менталитету између Јапанског и нашег народа? Како се Јапнци односе према сопственом културном и историјском наслеђу? По чему је Јапански народ посебан? Гост емисије: Слободан Павков, дипломирани економиста и тренер ватерпола који тренутно живи и ради у Јапану
11.8.2012.

str.4289
Quo vadis Србијо Детаљније


ЗАШТО СРБИ ПИШУ ЛАТИНИЦOM?

ЗАШТО СРБИ ПИШУ ЛАТИНИЦOM?
11.8.2012.

str.4293
Quo vadis Србијо Детаљније


МЕДИЈИ У СЛУЖБИ ИСТИНЕ

Истраживања показују да као нација, у поређењу са осталим европским народима, највише времена проводимо поред телевизијских екрана. Шта нам то говори? Да ли и колико медији могу да буду погубни за свест човека који није утемељен на вечним вреностима и од чега то зависи? Какву поруку могу да нам сапште медији користећи светлост као медијски феномен? Да ли сва човека чула могу да буду пријемници емитованих медијских садржаја? Да ли пророке, као благовеснике воље Божје, можемо доживљавати као аутентичне медије? Да ли потрошачки стил живљења има утицаја и на медијску сцену? Каква је улога медија у афирмисању вечних вредности? Гост емисије: Срђан Миљковић из Новог Сада медијски аналитичар, запослен у Републичкој радиодифузној агенцији
11.8.2012.

str.4297
Quo vadis Србијо Детаљније


РАЗВОЈ ДЕТЕТА И УМЕЋЕ УЧЕЊА

Они који прате дешавања у просвети, могли су да примете да долази до извесних реформи у образовном систему. Оно што је приметно, углавном се те промене спроводе по моделу западних школа. Сведочење просветних радника нам говори да су деца углавном незаинтересована за наставу. С друге стране родитељи су принуђени да плаћају додатне часове. По неким истраживањима смо на дну лествице када је у питању образовање. Да ли је баш тако и шта нам то говори? Због чега деца са одушевљењем крећу у школе, да би само после неколико година постали незаинтересовани за учење и школу? Да ли се, криза која нас је захватила одразила и на школство? Да ли је висок коифицијент интелигенције предуслов за човеков успех у животу? Гост емисије: др Ранко Рајовић, извршни директор Менсе Србије и члан борда директора светске Менсе.
11.8.2012.

str.4301
Quo vadis Србијо Детаљније


МЕДИЈИ И САВРЕМЕНИ ЧОВЕК

Медији су саставни део наше свакодневице. Изложени смо њиховом сталном утицају. Колики је заиста њихов утицај? Због чега поједини медији у шпиц свог информативног програма истичу вести са негативним садржајем? Можемо видети да су нам градови преплављени билбордима, колики је њихов утицај на свест савременог човека? Колики је значај црквених медија у формирању здравог односа човека према животу и живљењу? Да ли смо још увек у стању да разлучимо шта је НАШЕ мишљење а шта мишљење које смо на неки начин „позајмили“ од медија? Гост емисије: Ненад Драшковић, дипломирани правник и члан управног одбора Радио-Телевизије Војводина
10.8.2012.

str.4247
Quo vadis Србијо Детаљније


УЛАГАЊЕ У МЛАДЕ ТАЛЕНТЕ

Сведоци смо да се наше друштво налази у кризи. Околности намећу питање смене генерација. Да би млађе генерације спремно дочекале изазове који су пред њима, потребно је улагати у њих. У нашој прошлости имали смо светао пример Владимира Матијевића. Потребу да помажу младим и талентованим особама видели су и људи окупљени око хуманитарног фонда "Привредник“, који су препознали у Владимиру Матијевићу, узор и модел по коме би се водили у својој мисији у савременом друштву. Да ли је потреба за улагањем у младе талентоване људе данас мања или већа него раније? Гост емисије: Јелена Табак, секретар хуманитарног фонда „Привредник“ из Новог Сада
10.8.2012.

str.4251
Quo vadis Србијо Детаљније


ПРОЈЕКАТ: ШКОЛА БЕЗ НАСИЉА

Разни облици насиља су присутни не само у школама него у свим сферама људских делатности. Програм УНИЦЕФ-а под називом "Школа без насиља" представља пројекат који се тиче сузбијања и превенције свих облика насиља. Пројекат поред превентивног деловања има за циљ и успостављање државне регулативе која ће помоћи смањењу насиља у друштву. Гост емисије: Драгана Бабић, педагог СОШО "Милан Петровић" у Новом Саду, координатор пројекта УНИЦЕФ-а "Школа без насиља"
10.8.2012.

str.4255
Quo vadis Србијо Детаљније


ИЗАЗОВИ У ОДРАСТАЊУ ДЕЦЕ У САВРЕМЕНОМ ДРУШТВУ.

Сведоци смо да у нашем друштву долази до пораста криминала у нашем друштву. Неретко су актери криминалних активности и особе млађе популације, односно деца. Како се суочити са овим проблемом? Који су узроци који доводе до пораста малолетничке деликвенције? Када су питању криминални преступи да ли их малолетни деликвенти чине групно или самостално и који су разлози за то?

Гост емисије: Ненад Ердељан, шеф одељења за сузбијање малолетничке деликвенције Полицијске управе из Новог Сада

10.8.2012.

str.4259
Quo vadis Србијо Детаљније


ЗНАЧАЈ КУЛТУРЕ И ИСТОРИЈЕ ЗА САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Потрошачки стил живљења из дан у дан намеће свој систем вредности. У таквом систему вредности историјско памћење је непожељно, јер нам се намеће да живимо од данас до сутра. Колико познајемо своју историју? Да ли желимо да негујемо своју културну баштину? Музеји имају значајну улогу у очувању културног и историјског блага нашег народа. Како пробудити свест и интересовање за културну баштину свог народа код савременог човека? Гост емисије: Синиша Јокић мр историје и кустос музеја града Новог Сада
10.8.2012.

str.4263
Quo vadis Србијо Детаљније


ЗНАЧАЈ ЗДРАВЉА У ЖИВОТУ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА

Једна од тема која свакако преукупира данашњег човека јесте и телесно здравље. Колико све присутнији хедонстички стил живљења нарушава здравље човека? Шта у ствари чини човека здравим? Да ли су напретком медицине решени сви проблеми човека? Оно што намеће потрошачки стил живљења савременом човеку нарочито младима је и промискуитетан стил живљења колико се такав начин одражава на здравље младих? Гост емисије: доц. др Жарко Димитрић уролог Клиничког Болничког центра Војводине из Новог Сада.
10.8.2012.

str.4267
Quo vadis Србијо Детаљније


ВЕРА И НАУКА У ЖИВОТУ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА 1.ДЕО

ВЕРА И НАУКА У ЖИВОТУ САВРЕМЕНОГ ЧОВЕКА 1.ДЕО
10.8.2012.

str.4271
Quo vadis Србијо Детаљније


УЛОГА КАРЛОВАЧКЕ МИТРОПОЛИЈЕ У ОЧУВАЊУ КОНТИНУИТЕТА САМОСТАЛНОСТИ СРПСКЕ ЦРКВЕ

За систем вредности који нам се намеће, истријско памћење је непожељно или је селективно. Недавно је наша Црква на Православном Богословском факултету свечаном академијом обележила два значајна јубилеја међу којима је и 90 година обновљења Пећке Патријаршије. Који су то истријски догађаји, створили предуслове за обновљење Пећке Патријаршије? Која су то духовна, културна и политичка струјања са којима се суочавала наша Црква на подручју Аустро-Угарске монархије? Гост емисије: Горан Васин, мр историје и асистент на катедри за националну Историју на Философском факултету Универзитета у Новом Саду.
10.8.2012.

str.4275
Quo vadis Србијо ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs