Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива
У богослужењу Цркве почиње Осми дан - ванвремени дан Царства Божјег. Сваки делић знања који стекнемо о богослужењу, било о његовој историји, структури и елементима, било о богословљу молитава и химнама, било о језику богослужбене символике или особеностима стваралаштва црквених песника, сликара, појаца, беседника, философа... Сваки, дакле, делић знања који стекнемо помоћи ће нам да саставимо слику у којој ћемо моћи да проникнемо у тајну богослужења. А у тајни богослужења је садржана тајна човека и света, тајна Бога и тајна нашег спасења.

Човек – литургијско биће

Емисија говори о свештеничком назначењу човека кроз представљање чланка „Човек – литургијско биће“ архимандрита Георгија Капсаниса игумана манастира Григоријата на Светој Гори.
21.3.2019.

str.1593
Осми дан Детаљније


Празници светог Јована Крститеља

Емисија о славном и часном Пророку, Претечи и Крститељу Господњем Јовану и празницима Цркве њему посвећеним.
26.6.2013.

str.1551
Осми дан Детаљније


Амин

Ово је реч којом се саглашавамо са изговореним молитвама. Кроз њу изражавамо предавање вољи Божјој. Она је и символ нашег јединства са Богом. У емисији откривамо и тајанствено значење речи Амин.
26.6.2013.

str.1555
Осми дан Детаљније


Икона Божића

Разговор са вероучитељицом и иконописцем Александром Спасић о црквеном предању у вези са иконом Божића, о особеностима иконе Божића, о црквеној уметности и богословљу иконописа.
26.6.2013.

str.1559
Осми дан Детаљније


Недеља блудног сина

У емисији разговарамо са полазницима школе православне духовности при Саборном храму у Новом Саду.
26.6.2013.

str.1563
Осми дан Детаљније


Крстопоклона недеља

Емисија о трећој недељи Великог Поста у којој прослављамо часни Крст Господњи. Тема крста, која доминира у богослужењу овог дана, не везује се за страдање, него за победу и радост. Богослужење Крстопоклоне недеље нам наjaвљује да, након дана посвећених Крсту и страдању Господа Исуса Христа, долазе празнични дани радости – дани Васкрсења Христовог.
26.6.2013.

str.1568
Осми дан Детаљније


Пасхално јутрење

Емисија о богослужењу најсветијег јутра године – о васкршњем јутарњем богослужењу. У њему прослављамо Христову победу над грехом и смрћу, разорење Aдa и почетак другог живота – вечног живота.
26.6.2013.

str.1572
Осми дан Детаљније


Недеља Самарјанке

Недеља Самарјанке везује се за сведочанство о Христовом сусрету са женом Самарјанком код Јаковљевог извора. Христос је у разговору са Самарјанком изразио четири истине: показао је да је Он познавалац људских срца, показао је да је Он дародавац воде живе која носи у живот вечни, јавно је, затим, исповедио Себе као Месију и, на крају, поучио нас је истинитом богопоштовању у „Духу и истини“.
26.6.2013.

str.1576
Осми дан Детаљније


Недеља Свих Светих

Недељи Свих Светих, размишљамо зашто прослављамо помен свих Светих баш у прву недељу после Педесетнице.
26.6.2013.

str.1580
Осми дан Детаљније


Празник Успенија Пресвете Богородице

Сачувала си девичанство иако си родила; и ниси оставила свет мада си умрла, Богородице; Преместила си се у живот, јер си мати живота, и молитвама својим избављаш од смрти душе наше.
26.6.2013.

str.1584
Осми дан Детаљније


Света Тајна Миропомазања

Емисија о елементима свете Тајне Миропомазања Тајне усавршења које дарује Дух Свети.
26.6.2013.

str.1588
Осми дан Детаљније


Хришћански храм

Хришћански храм (црква) посебна је грађевина која служи као место окупљања верних на заједничку молитву.
26.6.2013.

str.1592
Осми дан Детаљније


Јединство служби у Цркви

Још од најранијих времена сусрећемо се са следећим степенима свештенства: епископима, презвитерима и ђаконима и верним народом Божјим. У емисији ћемо поменути сваку службу појединачно. Упутићемо на њихову везу са Богом, те на њихов међусобни однос.
26.6.2013.

str.1597
Осми дан Детаљније


Свети Василије Велики

Емисија о светитељу кога је Бог даровао Цркви као чудотворног духоносца, епископа, великог богослова и устројитеља свете Литургије – светом Василију Великом.
26.6.2013.

str.1601
Осми дан Детаљније


Свети апостоли

Емисија у којој се говори о значењу речи апостол, о особеностима апостолске службе, о ауторитету апостола у Цркви и о томе шта о апостолима говоре химне дана четвртка, дана који је посвећен помену светих апостола.
26.6.2013.

str.4325
Осми дан Детаљније


Вечерње љубави и недеље Цветног Триода

Емисија представља пасхално вечерње богослужење – Вечерње љубави и укратко представља недеље од празника Васкрса до празника Педесетнице.
25.6.2013.

str.1528
Осми дан Детаљније


Празници Пресвете Богородице

азматрања о празницима Пресвете Богородице конципирана су на следећи начин: говоримо, најпре, неколико речи о историји и времену настанка празника, а потом обраћамо пажњу на смисао празника полазећи од садржаја тропара и химни који се поју на богослужењима празника.
25.6.2013.

str.1532
Осми дан Детаљније


Апостолски Пост и богослужење у време светих апостола

Емисија о Апостолском или Петровском Посту, о томе зашто нашу Цркву називамо апостолском и о установљењу и описима богослужења која налазимо у апостолским, новозаветним списима.
25.6.2013.

str.1536
Осми дан Детаљније


О Часном Крсту

О смислу и значају Часног Крста, о обичају осењивања крсним знаком, о крсту као незаобилазном символу купола и торњева православних храмова, о знаку крста као знаку тријумфалне победе над смрћу разговарамо са оцем Миленком Јеловцем, оцем Миодрагом Андрићем и ђаконом Игором Игњатовим.
25.6.2013.

str.1540
Осми дан Детаљније


Символика светлости у богослужењу

Емисија посвећена символици светлости у садржају дневног круга богослужења.
25.6.2013.

str.1544
Осми дан Детаљније


Јутрење богослужење

Најбогатије, најкомпликованије и најдуже богослужење дневног круга богослужења јесте јутарње богослужење. Карактерише га преплитање библијских елемената и химнографије, многобројне химне и читања Светог Писма. У емисији обраћамо нарочиту пажњу на садржај библијских елемената, на непроменљиве молитве и песме јутарњег богослужења.
24.6.2013.

str.1604
Осми дан Детаљније


Развој појања до 8. века

У емисији говоримо о значају звука и појања у богослужбеној традицији наше Цркве, те о развоју православне богослужбене музике до 8. века.
26.6.2013.

str.1548
Осми дан Детаљније


Недеља

Емисија о „Дану Господњем“, „Дану сунца“, дану у ком се „не дела“ – недељи. У емисији говоримо о томе зашто се Црква Христова сабира баш у недељу, зашто је недеља постала најстарији хришћански празник и шта Црква благовести својим недељним богослужењима.
26.6.2013.

str.1552
Осми дан Детаљније


Алилуја

Емисија је посвећена једном од богослужбених израза у коме се огледа радост молитве Цркве – изразу Алилуја.
26.6.2013.

str.1556
Осми дан Детаљније


Тело у богослужењу

Емисија о гестовима које чинимо на богослужењима и томе на који начин тело бива укључено у молитву. Чињење знака крста, ходање, стајање, клечање, приклањање главе, метаније, целив, уздизање руку... све су то покрети тела који имају богослужбено значење.
26.6.2013.

str.1560
Осми дан Детаљније


Месопусна недеља – Недеља страшног суда

Емисија о месопусној недељи и месопусној суботи. Месопусна субога је дан посвећен помену упокојених верних.
26.6.2013.

str.1564
Осми дан Детаљније


Недеља преподобног Јована Лествичника

Емисија говори и о преподобном Јовану Лествичнику, писцу знамените књиге „Рајска лествица“, коме је посвећен свештени спомен четврте недеље Великог поста.
26.6.2013.

str.1569
Осми дан Детаљније


Томина недеља

Ову недељу тематски обележава сусрет васкрслог Господа и сумњајућег апостола Томе. Христос је том приликом назвао блаженим све оне који Га нису видели, а верују. У овој емисији размишљамо о томе како се ове речи односе на нас данас и зашто су блажени они који не виде Бога, а верују у Њега.
26.6.2013.

str.1573
Осми дан Детаљније


Недеља Слепога

Емисија о недељи Педесетнице која се везује за јеванђелско казивање о исцељењу човека слепог од рођења. Разумевајући да су човеков телесни и духовни вид велики дар и велико чудо, молитве које појемо садрже прозбе да Господ и нас удостоји благодати Његовог божанског Откривења, како бисмо, слично човеку који је чудесно прогледао и очима и духом, и ми прослављали велика чудеса Христова.
26.6.2013.

str.1577
Осми дан Детаљније


Благодарење

У емисији истражујемо где се благодарење помиње у Светом Писму, какво место оно има у подвигу и богослужењу Цркве и зашто кажемо да Црква живи благодарењем.
26.6.2013.

str.1581
Осми дан Детаљније


Свети Пророци

Емисија о светом Пророцима – људима Божјим који су живели у времену пре Оваплоћења Сина Божјег Господа Исуса Христа. Они су најављивали Његов долазак на земљу и догађаје из Његовог живота.
26.6.2013.

str.1585
Осми дан Детаљније


Свете мошти

Шта су свете мошти? Шта знамо о пореклу њиховог прослављања? Зашто их поштујемо? ... нека су од питања на која дајемо одговор у овој емисији.
26.6.2013.

str.1589
Осми дан Детаљније


Откривење Божје у богослужењу Цркве

Бог се из љубави непрекидно открива човеку и позива га у заједницу са Собом. Догађај откривања Бога човеку зове се Божанско Откривење. У емисији говоримо о Откривењу Божјем у Старом и Новом Завету и богослужењу наше Цркве.
26.6.2013.

str.1594
Осми дан Детаљније


Света Литургија – Тајна заједнице

Зашто бити хришћанин значи учествовати у светој Литургији и причешћивати се? Зашто бити хришћанин значи бити члан заједнице Цркве? Зашто се Литургија назива Тајном над Тајнама, а Црква Телом Христовим?... питања су на која дајемо одговор у овој емисији.
26.6.2013.

str.1598
Осми дан Детаљније


Сабор светог Јована Крститеља

Емисија о Претечи Господњем, који је у своме животу претходио Господу Христу и припремао Му пут. Његов удео у историји спасења предсказивали су вековима старозаветни пророци Божји, а Сâм Господ Исус Христос указао је на узвишеност његове личности рекавши да се међу рођенима од жене није појавио већи од Јована.
26.6.2013.

str.1602
Осми дан Детаљније


Великопосна богослужења

Емисија о карактеристикама великопосних богослужења. Разматраћeмо како се она мењају, који нови елементи су унети у уобичајене црквене службе и шта они изражавају.
25.6.2013.

str.1525
Осми дан Детаљније


Богослужења часови

Успомена на догађаје из Христовог живота, из живота Цркве и историје спасења везује за сате, дане седмице и дане године. Богослужења часови (први, трећи, шести и девети час) карактерише сећање на свете и спасоносне догађаје који су се десили у одређени сат дана. Емисија је посвећена садржају и структури ових богослужења.
25.6.2013.

str.1529
Осми дан Детаљније


Поредак бденија – први део празничног вечерњег богослужења

Ова емисија испитује садржај првог дела празничног вечерњег богослужења.
25.6.2013.

str.1533
Осми дан Детаљније


Празници Цркве

Празници су дани који посвећени служењу свете Литургије и сабирању парохије. У емисији говоримо о настанку празника, радости празника и празнику као преображеном времену.
25.6.2013.

str.1537
Осми дан Детаљније


Крст Христов и крст свој

У разговору са новосадским свештеницима оцем Миленком Јеловцем, оцем Миодрагом Андрићем и ђаконом Игором Игњатовим дотакли смо се тема везаних за крст, а које се отварају тумачењем речи Господа Христа:Ако хоће ко за мном ићи, нека се одрекне себе, и узме крст свој и за мном иде.
25.6.2013.

str.1541
Осми дан Детаљније


Символика светлости у химнографији празника цркве

У емисији говоримо о символици светлости у химнографији празника Цркве, те о библијским коренима символике светлости.
25.6.2013.

str.1545
Осми дан Детаљније


Вечерње богослужење

У емисији говоримо о садржају и поретку вечерњег богослужења , и то у његовим непроменљивим деловима.
24.6.2013.

str.1605
Осми дан Детаљније


Појање код Срба и осам гласова црквеног појања

У првом делу емисије говоримо о развоју појања након 8. века са нагласком на историјском развоју појања код Срба. У другом делу говоримо о осам гласова црквеног појања и њиховим особеностима.
26.6.2013.

str.1549
Осми дан Детаљније


Агапе

Агапе или „вечере љубави“ биле су заједнички, богослужбени обед хришћана и су израз заједништва живота хришћанске заједнице. У емисији говоримо о настанку агапа, њиховом поретку и развоју и представљамо одељке хришћанских списа који говоре о агапама.
26.6.2013.

str.1553
Осми дан Детаљније


Божићни пост и датум слављења Божића

Када је установљен Божићни пост и датум слављења Божића? Какве празничне помене садржи овај пост? Шта чини садржај подвига поста и зашто кажемо да пост води ка Христу и ка духовној радости?... питања су на која дајемо одговор у овој емисији.
26.6.2013.

str.1557
Осми дан Детаљније


Људи са свих страна - манастир Дивостин

Кратак акустични филм посвећен сусретањима у манастиру. Филм је сачињен од тонских записа снимљених у манастиру Дивостину у разговору са монахињама, свештеником, гостима и поклоницима манастира.
26.6.2013.

str.1561
Осми дан Детаљније


Недеља Православља

У Недељу Православља Црква прославља обнављање иконопоштовања и победу над свим лажним учењима и јересима. Овај дан у саборним Црквама обележава служење Молебна у Недељу Православља за обраћање оних који су заблудели и отпали од Православне вере. Он почиње литијом са иконама које се, после повратка у цркву, поставе на налоње у средини ње. После благодарења за дар спасоносне вере и руководство Божје на путу ка Царству Небеском, следи молитва Господу да просвети духовне очи свих у заблуди, како би сви познали вечну истину Божју.
26.6.2013.

str.1566
Осми дан Детаљније


Недеља преподобне Марије Египћанке

Богослужење пете недеље Великог поста одликује усмереност ка откривању тајне Христовог страдања и смрти. Оно најављују приближавање Христовог последњег уласка у Јерусалим, а са њим и приближавање Христових страдања. Емисија говори и о чудесној подвижници: преподобној Марији Египћанки, којој је посвећен свештени спомен ове недеље.
26.6.2013.

str.1570
Осми дан Детаљније


Недеља Мироносица

Емисија о трећој недељи после празника Васкрсења Христовог посвећена је сведоцима Христовог Васкрсења и погребења, односно светим женама мироносицама и са њима Христовим ученицима Јосифу и Никодиму.
26.6.2013.

str.1574
Осми дан Детаљније


Недеља Светих Отаца

Емисија говори о Недељи Светих Отаца Првог Васељенског Сабора кроз представљање беседе светог аве Јустина Ћелијског, коју је он изговорио у Недељу Светих Отаца 1966. године у манастиру Ћелије.
26.6.2013.

str.1578
Осми дан Детаљније


Манастир Успење - Овчар

Манастир Успење Богородице налази се у Овчарско – Кабларској клисури, на високом платоу издвојеног полуострва које је усекла река Западна Морава. Представићемо вам историју манастира, његово богослужење и разговор са игуманијом мати Наумом о особеностима монашког живота, молитви и богослужењу.
26.6.2013.

str.1582
Осми дан Детаљније


Историја свете Тајне Крштења

У емисији говоримо о пореклу свете Тајне Крштења, о пракси Крштења св. Јована Крститеља, о Крштењу Господа Исуса Христа и пракси Крштења у апостолско време.
26.6.2013.

str.1586
Осми дан Детаљније


Задушнице

Шта су задушнице, када се све молимо за упокојене, каква је особеност молитви за упокојене? ... теме су о којима смо размишљали и разговарали са новосадским свештеником о. Миленком Јеловцем.
26.6.2013.

str.1590
Осми дан Детаљније


Свет и Литургија

У емисији говоримо о томе какав би требало да буде благословени однос човека и света и шта подразумева воља Божја да свет дарује човеку на управљање.
26.6.2013.

str.1595
Осми дан Детаљније


Иконе

Наше цркве, домови и богослужења, незамисливи су без светих икона. Иконе целивамо, пред њима се молимо, носимо их у литијама. Појединим иконама посвећујемо и посебне празничне дане. У емисији говоримо о томе зашто поштујемо иконе.
26.6.2013.

str.1599
Осми дан Детаљније


Установљење свете Литургије

У емисији говоримо о установљењу свете Литургије и њеним различитим називима, нарочито о називу Евхаристија.
26.6.2013.

str.1603
Осми дан Детаљније


Литургија Пређеосвећених Дарова

Литургија пређеосвећених Дарова служи се само за време Свете четрдесетнице, и то: у сваку среду и петак првих шест седмицâ Великог поста; у четвртак пете седмице, на Велики понедељак, Велики уторак и Велику среду. Може се служити и у понедељак, уторак и четвртак, друге, треће, четврте, пете и шесте седмице Великог поста, у случају да се у те дане догоди празник светог који у типику има знак +, или, пак, храмовни свети. Према древном типику Цркве, у седмичне дане током свете Четрдесетнице, од понедељка до петка, забрањено је служити потпуну Литургију (изузев ако се у те дане догоди празник Благовести), јер је радост евхаристијског славља неспојива са покајним карактером Великог поста и великопосних богослужења.
25.6.2013.

str.1526
Осми дан Детаљније


Пресвета Богородица у богослужењу Православне Цркве

У емисији износимо старозаветна и новозаветна сведочанства о Пресветој Богородици, а потом сведочанства које нам доносе богослужбене песме. Посматрамо, између осталих, садржај богослужбених химни названих догматици и химну „Велича душа моја, Господа“.
25.6.2013.

str.1530
Осми дан Детаљније


Поредак бденија – други део празничног вечерњег богослужења

У емисији обухватамо елементе бденија који припадају другом делу вечерњег богослужења на празничном бденију испитујући преплитање библијских елемената, химнографије, читања Светог Писма и молитава.
25.6.2013.

str.1534
Осми дан Детаљније


Црквена звона

Звоњењем се верни позивају на богослужење. Оно оглашава и нарочите моменте богослужења. У емисији говоримо о звуцима звона у различитим периодима богослужбене године. Говоримо о звону „благовест“, „тризвону“ и звону на „Достојно“, о „лаганој“ звоњави током Великог Поста, о „звоњави у светле дане“.
25.6.2013.

str.1538
Осми дан Детаљније


Празници посвећени Часном Крсту

Емисија посвећена празницима Часног Крста у којима се, на најбољи начин, изражава вера Цркве у Часни Крст, његово поштовање и разумевање.
25.6.2013.

str.1542
Осми дан Детаљније


Свети анђели и богослужење

Где је наша веза са анђелима? Шта нам Трисвета песма и Херувимска песма говоре о тајни јединства анђела и људи у служби Господу? ... теме су о којима говори емисија.
25.6.2013.

str.1546
Осми дан Детаљније


Кађење

Шта знамо о символу православног богослужења – о свештеној радњи кађења? Колико нам је познато порекло тамјана? Каква сведочанства о кађењу налазимо у тексту Старог и Новог Завета? Шта бисмо могли рећи о врстама и начину кађења у богослужењима наше Цркве, или о символици када? ... нека су од питања на која дајемо одговор.
26.6.2013.

str.1550
Осми дан Детаљније


Господе, помилуј

Емисија о пореклу и значењу древне молитве „Господе помилуј“, о историји њене богослужбене употребе и начинима њеног појања у богослужењима.
26.6.2013.

str.1554
Осми дан Детаљније


Божићни тропар и кондак

Тропар и кондак су две кратке богослужбене песме у којима је сажето изнесено значење Божића. Тропар говори о томе шта за човека значи рођење Господа Христа и како се од Његово доласка у свет променила стварност света. Кондак открива тајанственост нове стварности да је у свет Богородица Марија родила дете које је Превечни Бог.
26.6.2013.

str.1558
Осми дан Детаљније


Недеља митара и фарисеја

Недеља митара и фарисеја припремна је недеља за Велики Пост. Због важности Великог Поста, његове дужине и строгости, Црква нас позива на припрему за њега много пре његовог стварног почетка. Овом припремом се човеково биће постепено усмерава и постепено се уводи на пут ка празнику Васкрсења.
26.6.2013.

str.1562
Осми дан Детаљније


Недеља светог Григорија Паламе

Свети Григорије Палама, солунски архиепископ и богослов православног мистичног подвижништва, прославља се у богослужењу друге недеље Великог поста. Заступао је стварност обожења кроз учествовање у самом Богу, у Његовој нествореној благодати. Мисао светог Григорија потврдила је аутентичност светитељског виђења Бога.
26.6.2013.

str.1567
Осми дан Детаљније


Цветна недеља

Емисија о два велика празника наше Цркве који се налазе се на прагу седмице страдања Христових: о Лазаревој суботи и о дану Христовог свечаног уласка у град Јерусалим.
26.6.2013.

str.1571
Осми дан Детаљније


Недеља Раслабљеног

Недеља аслабљеног посвећена је Христовом чуду исцељења парализованог човека. У емисији истражујемо да ли постоји нешто што би и нâс чинило сличнимa човеку о коме говори Јеванђеље. У чему бисмо ми себе могли видети раслабљеним и препознати да се јеванђелско казивање односи и на нас? Где данас постоји Бања Витезда“ у којој бисмо нашли исцељење душама и телима нашим?
26.6.2013.

str.1575
Осми дан Детаљније


Силазак Светог Духа на апостоле

Емисија о великом празнику Педесетнице – празнику силаска Светога Духа на апостоле. Пре свога Вазнесења, Господ Христос објавио је својим ученицима обећање Бога Оца о послању Духа Светога у свет. Ово обећање испунило се у педесети дан по Васкрсу када се излила благодат Духа Светога на апостоле. Тада за хришћане започиње ново искуство односа са Богом у личности Духа Светога.
26.6.2013.

str.1579
Осми дан Детаљније


Свети мученици

Емисија о историји страдања мученика, о околностима живота ране Цркве и узроцима који су довели до мученичког страдања хришћана, о суштини подвига мучеништва, о садржају богослужбених химни којима прослављамо мученике и њихову љубав према Господу.
26.6.2013.

str.1583
Осми дан Детаљније


Света Тајна Крштења

Емисија о елементима свете Тајне Крштења, којом започиње наш живот у заједници са Богом и којом ступамо на пут новог живота у Христу.
26.6.2013.

str.1587
Осми дан Детаљније


У чему се Црква препознаје

У емисији доносимо одељке из руског летописа Повест минулих лета, списа св. апостола Павла и св. Николе Кавасиле који говоре о суштини Цркве.
26.6.2013.

str.1591
Осми дан Детаљније


Повечерје

У емисији говоримо о појму богослужбених кругова, те о богослужењу повечерје које се пре одласка на починак и састоји од читања псалама и молитава којима се од Бога тражи опроштај греха и заштита у наступајућој ноћи.
26.6.2013.

str.1596
Осми дан Детаљније


Сабор Пресвете Богородице

Пресветој Богородици посвећујемо други дан празника Рождества Христовог и притичемо црквама на празник њеног сабора. У емисији говоримо о вери Пресвете Богородице и њеном уделу у остварењу тајне доласка Бога у свет.
26.6.2013.

str.1600
Осми дан Детаљније


Благослов

Емисија о благослову у Старом Завету, о јединствености новозаветног благослова, о благословима које упућује Господ Христос, о традицији благослова у богослужењу и о томе да се пуноћа благослова налази у Христу и Његовом Имену.
26.6.2013.

str.4324
Осми дан Детаљније


Васкрс

О Васкрсу, васкршњем богослужењу, разумевању богослужења... разговарамо са о. Богољубом Остојићем.
25.6.2013.

str.1527
Осми дан Детаљније


Акатист Пресветој Бого­родици и Општи молебан Пресветој Богородици

Да бисмо илустровали веру Православне Цркве у Пресвету Богородицу у емисији представљамо и тумачимо Акатист Пресветој Бого­родици и Општи молебан Пресветој Богородици.
25.6.2013.

str.1531
Осми дан Детаљније


Поредак бденија – празнично јутарње богослужење и богослужење првог часа

У емисији обухватамо елементе бденија који припадају јутарњем празничном богослужењу и богослужењу првог часа испитујући преплитање библијских елемената, химнографије, читања Светог Писма и молитава.
25.6.2013.

str.1535
Осми дан Детаљније


Одежде

Да ли сте некада размишљали зашто свештеници носе свечане одежде на богослужењу и шта оне означавају? Или када су одежде настале и какво је њихово порекло? Да ли су разнолике боје богослужбених одежди произвољне и ствар укуса, или то има везе са нечим другим?
25.6.2013.

str.1539
Осми дан Детаљније


Поредак паљења светла у богослужењу

Типик прописује моменте богослужења у којима се храм осветљава. Тако светла прате ток молитве и учествују у њеном садржају. Светлост у храму омогућава да богослужење буде део сведочења Тајне присуства Бога међу људима – Бога Који је Сâм светлост.
25.6.2013.

str.1543
Осми дан Детаљније


О светим анђелима Божјим

Кроз бројне примере богослужбених песама сазнајемо шта молитвена мисао Црквеговори о природи анђела, чиновима анђела, њиховом достојанству и служби.
25.6.2013.

str.1547
Осми дан ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs