Радио Беседа уживо

Актуелно Емисије
Одложено слушање
Архива
У оквиру Јутарњег програма налази се рубрика "Водич кроз речник православне теологије" у оквиру које сте у прилици да се упознате са теолошким терминима и учењем наше Свете Цркве. У оквиру ове рубрике приближавамо Вам и смисао и значај празника и химнографију која чини саставни део богослужбеног прослављања празника.

Православни катихизис - Идоли, друштвене мреже, прихватање себе

Послушајте прилог Марка Радаковића, катихете из Сомбора како на часу верске наставе са ученицима средње медицинске школе ”Др Ружица Рип” разговара о актуелним изазовима, искушењима и дилемама младих. Како бити свој и аутентичан, каква је замка лажних идола и популарности, како искрена љубав искључује из себе сваки облик себичности, зашто свако од нас само у Светој Литургији сагледава прави свој лик и зашто је важно ићи на богослужења.
25.6.2019.

str.9427
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Презвитер Иван Спасевски: Прелест

У данашњем издању Јутарњег програма, презвитер Иван Спасевски, парох горњоковиљски, говорио је о појму прелести.
18.5.2019.

str.8776
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Литургија Пређеосвећених дарова

Почетак је Великог поста, а овај период је обележен једним посебним, јединственим богослужењем које нас прати у ове дана - Литургија пређеосвећених Дарова. Катихета Бранислав Илић објашњава и уводи нас у смисао, значај и лепоту овог великопосног богослужења.
11.3.2019.

str.8869
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Речник православне теологије – Оваплоћење Господа Исуса Христа

Оваплоћење Господа Исуса Христа један је од најзначајнијих догађаја у Божјем домостроју спасења. Према светоотачком Предању Цркве, Бог је постао човек како би човек постао Бог по благодати. У том смислу, Оваплоћење Сина Божјег јесте догађај у којем је остварен почетак спасења рода људскога. О Оваплоћењу Господа Исуса Христа разговарали смо са презвитером Браниславом Ђурагићем.
7.1.2019.

str.8657
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О Литургији Светог апостола Јакова, брата Господњег


5.11.2018.

str.8392
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Свети Григорије Ниски - Догматски списи 1

У данашњем издању Јутарњег програма, презвитер Игор Игњатов представио је први том Догматских списа светога Григорија Ниског. Наведена књига је објављена у издању издавачке установе Епархије бачке "Беседа" и припада посебној едицији под називом „Светоотачко богословље“.
14.6.2019.

str.9392
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Слободна воља

У данашњем издању Водича кроз речник православне теологије, о слободној вољи говорио је гост Јутарњег програма Радија „Беседе“, катихета Младен Каурин.
17.5.2019.

str.8862
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О припремним недељама свете Четрдесетнице

Света Велика Четрдесетница за нас Хришћане представља један посебан и, слободно можемо рећи, најузвишенији период у току једне године, када се духовно и телесно препорађамо, како би што спремнији и достојнији дочекали Празник над празницима. Будући да је савременом човеку, који је вођен овоземаљским узбурканим морем искушења и тешкоћа, тешко да преумљује себе у покајању, Црква је као брижна мајка која брине о свима установила припремне недеље које нас својим богослужењем и покајном тематиком уводе у узвишени и свети период свете Четрдесетнице. Гост Јутарњег програма био је катихета и сарадник Радија ”Беседе” Бранислав Илић.
10.3.2019.

str.8787
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Речник православне теологије – Предпразништво Божића

У данашњем издању Јутарњег програма наш гост је био протонамесник Бранислав Мркић, архијерејски намесник новосадски други. Том приликом, отац Бранислав је појаснио многе детаље у вези са богослужбеним прослављањем Предпразништва Божића. Наш саговорник је указао на значај и смисао прослављања светих Отаца, Праотаца и Богоотаца Христових по телу, а потом је говорио о богослужбеним карактеристикама Предпразништва Рођења Господа Исуса Христа. На крају разговора, дотакли смо се и теме односа литургијског прослављања Божића и народних обичаја у нашем народу.
6.1.2019.

str.8640
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Пост у част Светих Апостола

Црква нас позива на овај пост имајући пред собом пример самих апостола који су, примивши Светога Духа у дан Свете Педесетнице, постом и молитвом припремали себе за проповедање еванђеља, а постом и молитвом је било и пропраћено њихово полагање руку нових Епископа којима је по прејемству било обавезно да у потпуности наставе делâ апостолског служења. О Светим Апостолима и њиховом месту у богослужењу, као и о установљењу поста у част Светих апостола, његовом развоју и значају говорио је катихета Бранислав Илић.
12.6.2018.

str.7823
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Православно богослужење и савремени човек

Гост Јутарњег програма био је др Владимир Антић, доцент на Катедри за Литургику на Православном богословском факултету Универзитета у Београду. Говорећи о православном богослужењу, наш саговорник је најпре указао на старозаветне јудејске корене комплетног богослужбеног система наше свете Цркве, а потом је говорио о значају дневног молитвеног ритма у животу православних хришћана. У разговору са нашим гостом, дотакли смо се и проблематике у вези с немогућношћу свакодневног присуства свих верника богослужењима у храму.
31.5.2019.

str.8752
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Прародитељски грех

У данашњем издању Јутарњег програма, разговарали смо са катихетом Милицом Петровић о томе шта је прародитељски грех, у чему се огледају последице греха наших прародитеља и како у Цркви можемо да превазиђемо поменуте последице.
15.5.2019.

str.8822
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Празник Света Три јерарха

Овога јутра, гост у Водичу кроз речник православне теологије био је катихета, вероучитељ и сарадник Радио Беседе Бранислав Илић, који је на јасан и садржајан начин објаснио настанак празника посвећен тројици великих и светих богоугодника Божијих - Василију, Јовану и Григорију и истакао богослужбене карактеристике празника.
11.2.2019.

str.8769
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О Царским часовима

У току једне богослужбене године, Царски (велики) часови служе се само три пута: у навечерје Рождества, у навечерје Богојављења, као и на Свети и Велики Петак. За разлику од свакодневних часова, у богослужбеном поретку наше Свете Цркве постоји и особито богослужење које називамо Царски часови, које је много свечаније и садржајније од свакодневних часова. О особеностима и карактеристикама Царских часова говорио је катихета и вероучитељ Бранислав Илић.
4.1.2019.

str.8666
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Речник православне теологије - Антиминс

У данашњем издању Јутарњег програма, презвитер Велимир Врућинић, настојатељ храма Светих Кирила и Методија на Телепу, говорио је о улози и употреби антиминса у литургијској пракси наше Свете Цркве.
27.5.2019.

str.8615
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Велики покајни канон Светог Андреја Критског – врхунац великопосне поезије

Током прва четири дана Великог и Часног поста на повечерју се чита велики покајни канон Светог Андреја Критског. Канон је велика химнолошка збирка, састављена од низа песама, по одређеном мерилу и правилу; низ од девет мањих песама, које се заснивају на девет библијских песама. У овом канону све су песме покајног карактера са речима које упућују на пут покајања и спасења. Више о Канону Светог Андреја Критског у Јутарњем програму Радио ”Беседе” говорио је катихета Бранислав Илић.
14.3.2019.

str.8879
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


Еклисиологија

Појам еклисиологија један је од кључних појмова Православне теологије. Смисао овога појма појаснили смо у Јутарњем програму у разговору са катихетом Милованом Крстићем.
30.1.2019.

str.8550
Водич кроз речник православне теологије Детаљније


О посту као саставном делу литургијског живота

Врхунац нашег духовног и телесног подвига у посту и молитви јесте учешће у светој Евхаристији, у сједињењу са Господом и ближњима. Живећи у овом свету, који по речима црквеног песника јесте море узбуркано буром искушењâ итешкоћâ, хришћани своје укрепљење налазе у посту, покајању и молитви. Без нашег духовног и телесног труда, који бива поткрепљен Божјом благодаћу, немогуће јеослободити се силе греха и сјединити са Господом. Зато посту православној духовности заузима важно место и без његанема напретка ни у једној хришћанској врлини. Гост Јутарњег програма је вероучитељ и катихета Бранислав Илић.
27.12.2018.

str.8616
Водич кроз речник православне теологије ДетаљнијеРадио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs