Епархија бачка О нама Контакт-редакција Установе Епархије бачке
Актуелно Емисије
Одложено слушање
Програмска схема Архива
Радио Беседа уживо

100 година од присаједињења
100 година од присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији У години када се обележава један век од присаједињења Бачке, Барање и Баната Краљевини Србији, Радио „Беседа“ припрема и реализује посебан серијал од 12 емисија у сарадњи са историчарима Петром Ђурђевим, Мирославом Илићем и Горданом Петковић. Поред централне теме серијала, биће разматрани и други кључни догађаји, који потврђују постојање вишевековне тежње српског народа ка уједињењу. Посебно ће бити стављен акценат на улогу Српске Православне Цркве у очувању идентитета и јединства нашег народа током историје. Водитељ: Јелена Глушица

Одложено слушање...


Актуелно у хришћанском свету


Одложено слушање...


Лекар душе - хришћанска психологија
У емисији Лекар душе - хришћанска психологија откривамо на који начин психотерапија и психолошки погледи на човека проналазе своје додирне тачке са учењима Цркве и тиме доприносе узрастању човека, као боголиког бића заједнице. Наши гости су протојереј – ставрофор др Милош Весин, парох чикашки и ленсиншки, др Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије са Војно медицинске академије у Београду, психотерапеути центра Хармонија др Ивана Михић, Јелена Бранковић, Јасмина Михњак и психолог Радосног детињства Милана Рајић. Говоримо о супружанским односима, родитељству, пренаталној психологији, развојним проблемима код мале деце, комуникацији у браку... Аутор емисије: Мирјана Бановић

Одложено слушање...


Адађо
Eмисија посвећена класичној музици, њеним ауторима и извођачима. Пажљивим избором композиција из богате литературе класичне музике, уз кратке, мада садржајне најаве, желимо да вам приближимо звучне светове различитих стилских епоха и њихових најзначајнијих протагониста.

Одложено слушање...


Осми дан
У богослужењу Цркве почиње Осми дан - ванвремени дан Царства Божјег. Сваки делић знања који стекнемо о богослужењу, било о његовој историји, структури и елементима, било о богословљу молитава и химнама, било о језику богослужбене символике или особеностима стваралаштва црквених песника, сликара, појаца, беседника, философа... Сваки, дакле, делић знања који стекнемо помоћи ће нам да саставимо слику у којој ћемо моћи да проникнемо у тајну богослужења. А у тајни богослужења је садржана тајна човека и света, тајна Бога и тајна нашег спасења.

Одложено слушање...


Беседе свештенства
Проповед представља конститутивни део првог дела литургије – литургије речи, која има улогу поучавања народа и увода у литургију верних – свету евхаристију. У оквиру рубрике "Беседе свештенства" у прилици сте да послушате звучне записе беседâ свештенства са евхаристијских сабрања.

Одложено слушање...


Quo vadis Србијо
Емисија КВО ВАДИС СРБИЈО покушава да, са хришћанског становишта, укаже на појаве у нашем друштву које преокупирају савременог човека. Слушаоци имају могућност да чују ставове и размишљања гостију који су дубоко верујући људи, а уједно су и успешни у послу којим се баве.

Одложено слушање...


Православни на Балкану
Балкан, прича и песма, историја и култура, свет и цивилизација која је настајала и која постоји између Истока и Запада. Географски, културолошки и историјски особен у односу на Исток и Запад, али географски, културолошки и историјски прилично близак Истоку и Западу. Међутим, духовно, оно што балканске светове и народе чини живим, вечно живим јесте Христос и Православље. Не само што светове и цивилизацију коју називамо балканском чине препознатљивом и својом, они га, као што је наш Св. владика Николај Српски рекао - уздижу изнад Истока и Запада. Прича о Балкану као колевци европске културе и цивилизације, на коме је миленијумима кључао живот и данас представља једно богатство култура и народа као нигде на тлу старог континента... Култура, историја, етнологија, језици, духовност, музика... све што народе на овом простору чини Балканцима...

Одложено слушање...


Жене српских владара
Стварност је данас таква да појмове о европској култури гради западни свет. А да то није само тако, речито говоре српски атласи. Однос Европе и Срба много је шири и комплекснији од присуства српске државе на Балкану. У новом циклусу емисија Жене српских владара говоримо о животима, заслугама и доприносима супруга српских владара, како српској тако и европској култури и историји. Реч је о женама које су живеле и утицале на историју средњег века пре, за време и после Немањића. Дукљанке од рода Војислављевића, Рашанке из династије Вукановића, Ана Немањић, Ана Дандоло, краљица Јелена, Симонида, кнегиња Милица, царица Јелена Драгаш, султанија Мара Бранковић, Мати Ангелина... само су нека од имена о којима ће говорити др Катарина Митровић, научни сарадник Философског факултета Универзитета у Београду, са Одељења за историју. Термини емитовања: Петак у 16ч (премијерно) и уторак у 10ч (реприза).

Одложено слушање...


Оче да те питам
У емисији „Оче, да те питам“ слушаоци радија Беседе имају прилику да, директним укључењем у наш програм или поруком, упуте питање свештеницима – протопрезвитеру Жељку Латиновићу, протонамеснику Милораду Мировићу и презвитеру Игору Игњатову. Сваког четвртка од 10 часова, на програму радија Беседе. Реприза је истога дана од 16 часова. Бројеви телефона путем којих нас можете контактирати су: 021/402-403 и 066/888 20 50. Пишите нам на мејл: info@beseda.rs

Одложено слушање...


Светотајинско богословље
Светотајинско богословље је емисија о Светим Тајнама наше Свете Цркве. Према речима Светог Николе Кавасиле Црква Христова је представљена у Светим Тајнама, стога је и циљ емисије да верном слушалаштву приближи свеобухватни значај Светих Тајни, које увек бивају крунисане Светом Евхаристијом, и њихово централно место у хришћанском етосу. У оквиру емисије се трудимо да слушаоцима приближимо и објаснимо све сегменте благодатног Светотајинског живота у Цркви Христовој. Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић. Водитељ емисије: Мирјана Бановић.

Одложено слушање...


Ризница
Ризница је трезор казивања o православној вери, о суштини апостолске проповеди и учења, темељу Цркве, њеног богослужења и богословља. Предавања и говори Архијереја Српске Православне Цркве, монаштва и свештенства о актуелним темама – Васкрсењу, Радости живота, Косову и Метохији, Браку, Посту, Вери и невери – сабрана на једном месту!

Одложено слушање...


Уштимавање
Емисија Уштимавање посвећена је преносима концерата уметничке музике са неких од најзначајнијих европских фестивала. Кратки мада садржајни описи изведених композиција представљају својеврсни аудио водич кроз програм одабраног концерта, те се емисија Уштимавање често приближава типу ауторске музичке емисије која нуди много више од самог уживања у интерпретацији најлепших остварења из музичке историје.

Одложено слушање...


Водич кроз речник православне теологије
У оквиру Јутарњег програма налази се рубрика "Водич кроз речник православне теологије" у оквиру које сте у прилици да се упознате са теолошким терминима и учењем наше Свете Цркве. У оквиру ове рубрике приближавамо Вам и смисао и значај празника и химнографију која чини саставни део богослужбеног прослављања празника.

Одложено слушање...


Из бакине кухиње
ИЗ БАКИНЕ КУХИЊЕ – постоји она народна – као у стара добра времена… Све оно што надживи своје време, остане за будуће генерације, носи у себи извесни гарант сопствене вредности… У ово наше, савремено доба, када смо сви у ковитлацу брзог и, стога не увек квалитетног живљења, вреди призвати оне мале ствари које живот чине лепшим… Понекад је то неки стари рецепт за колаче наших бака…

Одложено слушање...


Наши у свету
Прича о људима

Одложено слушање...


Ристрето у пола девет
Рустрето у пола девет је емисија која се емитује четвртком на Јутарњем програму Радија Беседа. Уз шољицу разговора најкраће и најукусније кафе, разговарамо о актуелним и празничним темама, кратко и садржајно као ристрето.

Одложено слушање...


Сазвучја
Музичка емисија САЗВУЧЈА нам приближава музику која се врло ретко чује на популарним радио станицама. САЗВУЧЈА се баве широким спектром некомерцијалне музике без дискриминације жанрова. Ово је прилика да се сусретнемо са невероватним звуцима Рос Дејлија, Џивана Гаспарјана, Михалиса Николудиса, Браће Чемирани, Амалије Родригеш, Фајруз Рахбани, Василиса Цабропулоса и других.

Одложено слушање...


Богослужбене особености Великих празникâ
Богослужење Православне Цркве чине она молитвословља и свештене радње којима православни хришћани изражавају Богу своја осећања вере, наде и љубави, и посредством којих улазе у светотајинско општење са Њим, добијајући од Њега благодатне силе за свети и богоугодан живот, достојан истинског хришћанина. Годишњи круг православног богослужења излаже нам, кроз живе слике и поуке, готово целокупну библијску историју, како старозаветну, тако и новозаветну, а такође и историју Цркве уопште. Богослужење нам открива догматска учења Цркве, и то кроз слике и примере Светих угодника Божијих чији спомен Света Црква свакодневно прославља. Прослављање празникâ у нашој светој Цркви увек је утемељено на богослужбеним темељима, уоквирено богатом химнографијом, а кринисано Светом Евхаристијом. Управо о празницима и значајним богослужбеним особеностима, можете да сазнате нешто више у оквиру специјалног серијала „Богослужбене особености Великих празникâˮ. Аутор емисије: Катихета Бранислав Илић. Водитељи емисије: Мирјана Бановић и Драгана Машић.

Одложено слушање...


Изабери Веронауку
Православни хришћански живот подразумева укључивање деце у литургијски живот Цркве још од најмлађег узраста... Деца одгајана у духу православља у својим породицама до школског узраста, стичу неопходан основ за све богатство наше вере које тек треба неговати и изграђивати читавог живота. Међутим, веру је могуће развијати само подучавањем које ће бити прилагођено њиховом узрасту и могућностима. Неретко смо и ми родитељи збуњени када нам наши малишани поставе питања, која се тичу наше вере, и немамо прави одговор на њих, што опет, говори о дугим годинама наше историје где је одсуство веронауке у школама оставило мањкавости и у нашем личном образовању... Аутор емисије: Вероучитељ Драгана Машић

Одложено слушање...


У сусрет празнику
Празници Православне Цркве који су уткани у догађаје литургијске године, представљају путоказ ка Царству Небеском. Зато идући у сусрет празнику лагано корачамо ка Царству Незалазног Дана. Поштујући празнике чинимо могућим освећење времена, сада и овде, у историји, припремајући се за вечност Царства Божјег. У емисијama говоримо о историјском и богословском смислу празника, као и о њиховом значају за наш свакодневни живот.

Одложено слушање...


Ранко поспанко
Емисија "Ранко поспанко" је упућена нашим најмлађим слушаоцима. Сваке вечери од 20:30ч, у прилици сте да се надахњујете дивним и поучним причама за децу.

Одложено слушање...


Историјска читанка


Одложено слушање...


Лични став


Одложено слушање...


Сведочанства о Великом рату
Први светски рат био је до тада највећи ратни сукоб у историји. У њему су учествовале 33 земље, а погунуло је 12 милиона људи, уз огромна материјална разарања. Овај рат може се посматрати као последица поремећаја равнотеже снага на светском нивоу и жеље за проширењем постојећих државних граница. У емисији Сведочанства о Великом рату говоримо о историјским приликама пре избијања Првог светског рата на светском и локалном нивоу, значајним биткама, као и знаменитим личностима којe су овај рат обележили: Петру Првом Карађорђевићу, Николи Пашићу, Радомиру Путнику, Степи Степановићу, Живојину Мишићу, Милунки Савић, Момчилу Гаврићу... Наши гости су чланови Удружења потомака ратника Србије 1912-1920. године.

Одложено слушање...


Живети по Јеванђељу
У току Свог земаљског живота Господ Исус Христос је, први Благовесник спасења, поучавао народ о Богу и истинитој вери у Њега, о Царству Божијем и блаженствима, о испуњавању заповести и истинском животу по Богу. Његова Беседа на Гори (Мт. 5-7. гл.), приче о сејачу и семену, о пшеници и кукољу, о зрну горушичином, о квасцу, о трговцу бисером, и друге (Мт. 13. гл.) имају за циљ да вернима приближе истину о Царству Божијем, и Христу као Цару Будућег века који верујуће уводи у вечни живот. По Христовим речима, вечни живот је познање истинитог Бога и Јединородног Сина Божијег: А ово је вјечни живот да упознају Тебе једнога Истинитога Бога и кога си послао Исуса Христа (Јн. 17, 3). У емисији "Живети по Јеванћељу" разговарамо о савременим питањима и актуелним догађајима у духу светоотачког искуства и хришћанског живота који је сагледан као живот по Јеванђељу. Аутор емисије: Катихета Милован Крстић.

Одложено слушање...


Хришћанство и технологија
Нови информациони амбијент је окружење засновано на административним депоима података који одређују наш положај у систему. Технологија мора бити подређена човеку и у складу са тим, све што потенцијално може проузроковати повреду интегритета личности, пре масовне употребе мора бити детаљно проучено обраћајући при том пажњу на утицај технологије на човека као појединца али и на друштвене промене у целини.

Одложено слушање...


Трибине
Појам катихизис води порекло од грчког глагола κατηχέω, што у преводу значи предавањем научити, поучити. Овај појам се у Хришћанству користи у значењу поучавања и увођења верних у основне тајне и садржај хришћанске вере. У рубрици "Трибине" у прилици сте да чујете звучне записе многих предавања на многобројне актуелне теме из хришћанског живота.

Одложено слушање...


Филигран
Филигран је једна од најлепших техника обраде злата и сребра; овом техником током векова израђиван је диван накит као и украсни предмети којима се и данас дивимо. И, као што уметник најфинијом техником од злата прави најдивнији накит, тако и ми нашу љубљену децу треба да обликујемо у будуће људе који ће порасти нашем Творцу на славу, нама родитељима на радост, а Цркви и отаџбини својој на корист.

Одложено слушање...


Инклузивни кутак
Нова емисија на нашем програму је посвећена неговању инклузивне културе. Разговарамо са запосленима у ШОСО „Милан Петровић“, као и са корисницима Радног центра. Представљамо њихове активности и пројекте који су тренутно актуелни, а у саме емисије укључујемо чланове радио секције коју води Јована Банић, једна од наших сарадница на овом пројекту. Циклус реализујемо уз подршку Градске управе за културу. Аутор и водитељ: Јелена Глушица Сарадници: Светлана Кекић и Јована Банић

Одложено слушање...


Органска пољопривреда
Др Бранка Лазић

Одложено слушање...Радио Православне Епархије бачке
Змај Јовина 4, Нови Сад 21000
Телефон: +381 21 402 403,
Tел/факс: +381 21 53 98 97
Мобилни телефон: +381 66 888 20 50
info@beseda.rs
www.beseda.rs